Kopaonik, kao najveći skijaški centar u Srbiji, našao se i u Gardijanu čiji je novinar opisao kakvo je iskustvo imao na ovoj planini.
"Kopaonik, vrhunski skijaški centar u Srbiji, prekriven je prelepom šumom, dobar za početnike i iskusne, a lak za novčanik... Pa da li je ovo prava alternativa Alpima?", zapitao se Sem Hadad, novinar lista "Guardian". Novinar je staze na ovoj planini testirao na snoubordu.
Tekst je objavljen 2018. godine a novinar je ovu planinu posetio u vreme kad je sunce sijalo svaki dan a temperatura je oko -15C. "Nalazim se u snežnoj šumi, okružen smrekama i jelama, sa granama toliko natovarenim snegom da s vremena na vreme čujem kako popuštaju i sneg pada na zemlju. Uprkos obilnim snežnim padavinama, staza na kojoj vozim snoubord, koja seče tačno kroz ovu magičnu šumu, savršeno je uređena", primetio je.
Šumu je inače kasnije u tekstu izdvojio kao poseban adut Kopaonika u odnosu na Alpe. Međutim, tokom poređenja ove dve planina naveo je da prednost imaju cene što se tiče Kopaonika ma koliko to zvučalo čudno domaćim skijašima. "Zimski odmor ovde je znatno jeftiniji nego na Alpima. I mada ima manje izazova za naprednijeg skijaša ili snoubordera, 24 žičara i 55 km staza su dobrog kvaliteta i nisu pretrpani. To je mesto gde početnici mogu da naprave pravi napredak", zaključuje.
Naveo je i kakva je iskustva stekao van staze. "Na dnu padine je simpatična drvena koliba sa izrezbarenim prozorima, panelima obojenim u menta zeleno, a iznad vrata stoji lobanja jelena sa rogovima. Pravim obaveznu sliku za Instagram i ulazim. Udara me dim cigarete i prizor praseta koje se okreće na ražnju, ali brojni gosti, lokalno stanovništvo i skijaši iz Beograda i šire, su prijateljski nastrojeni i žele da saznaju kako sam došao ovde. Nijedna turistička kompanija iz Velike Britanije trenutno ne vodi odmor na Kopaoniku, tako da je poseta britanskih skijaša nešto kao kuriozitet. Uskoro pijem rakiju s mojim novim prijateljima", navodi autor.
Uživao je i u kuvanom vinu, kukuruzu i kobasicama iz drvenih kućica, tradicionalnim restoranima, ali i atmosferi noćnih klubova. Kad je sumirao svoje iskustvo na kraju teksta, naveo je da Kopaonik ne preporučuje svima. "Za suštinsko skijaško iskustvo, Kopaonik neće biti pogodak za svakoga (vegani i vegetarijanci možda više vole mesta sa širim izborom menija). Ali za drugačiju vrstu snežnog odmora, sa dobrim opcijama za početnike u predivnom prirodnom šumskom okruženju, čini zanimljivu alternativu uobičajenim destinacijama - i onu koju biste teško mogli nadmašiti po ceni", napisao je novinar.
BONUS VIDEO:
(MONDO/I.V.)