Uživo

ZAVRŠEN OSMI DAN POTRAGE ZA DANKOM: Oglasila se majka devojčice, Beč bruji o nestaloj devojčici

Završen je 8. dan potrage za nestalom devojčicom Dankom Ilić.

Izvor: Facebook/Screenshot

Osmi je dan potrage za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2). Ona je, podsetimo, nestala u utorak 26. marta u 13:45 časova u mestu Banjsko polje kod Bora. U trenutku nestanka, mala Danka je imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu.

U Banjskom polju prisutan je veliki broj policijskih snaga, a u potragu su uključeni i helikopteri MUP koji su nadletali Banjsko polje i oblast oko tog naselja. U istragu o nestanku Danke uključila se i bečka policija, nakon što se pojavio snimak iz Beča na kojem su dve Rumunke sa devojčicom koja podseća na Danku. 

22:28

Stanovnik Beča komentarisao slučaj nestale Danke

Jedan stanovnik Beča komentarisao je slučaj nestale Danke. Prema njegovim rečima, grad uveliko bruji o tom slučaju, a otkrio je i vezu Rumuna i lokacije gde je snimljena devojčica koja podseća na Danku Ilić.

Izvor: Privatna Arhiva/Kurir/Printscreen

21:44

Oglasila se majka nestale Danke

Ivana Ilić, majka nestale Danke Ilić, oglasila se o potrazi za njenom ćerkom. Navela je da samo misli na ćerku, a dodala je i da će, kada se sve završi, javno oglasiti povodom "nebuloza i uvreda".

Izvor: Facebook/Screenshot

21:18

Srbin iz Beča komentarisao nastanak snimka devojčice koja liči na nestalu Danku

Saša Božinović, Srbin koji živi i radi u Beču, je komentarisao potragu za nestalom devojčicom Dankom Ilić. Otkrio je kako je snimak nastao, kao i kako je Srbin koji je i zabeležio devojčicu sa dve starije žene, trebalo da odreaguje. Dodao je i da je lako biti pametan iz ovog ugla i pohvalio je reakciju sugrađanina, svi se nadaju najboljem ishodu u što skorijem roku.

Izvor: Facebook/printscreen

19:06

Bratislav Gašić napustio stanicu u Boru

Ministar policije Bratislav Gašić napustio je policijsku stanicu u Boru. On je na mestu gde je nestala Danka Ilić bio treći put, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno "češljaju" teren na mestu gde je devojčica poslednji put viđena.

18:47

Sudski veštak: Može da se utvrdi da li je Danka na snimku

Sudski veštak dr Ljubiša Božić komentarisao je snimak iz centra Beča na kojem se vidi devojčica koja liči na nestalu Danku Ilić u pratnji dve starije žene. On smatra da, iako je snimak lošijeg kvaliteta, može da se utvrdi da li je na snimku Danka.

Izvor: Kurir

18:22

Oglasio se deda nestale devojčice

Deda nestale devojčice Danke Ilić se oglasio. Video je snimak iz Beča na kojem se vidi devojčica koja podseća na nestalu Danku i prokomentarisao ga je.

Izvor: MUP

17:34

Novo oglašavanje bečke policije

Bečka policija ponovo se oglasila o snimku iz centra prestonice Austrije. Na njemu se, da podsetimo, vidi devojčica koja liči na nestalu Danku Ilić u pratnji dve starije žene.

17:02

Advokat Perović: Odgovor gde je Danka leži u meštanima

Advokat Nebojša Perović komentarisao je potragu za nestalom devojčicom Dankom Ilić. On smatra da se odgovor krije u meštanima, naročito onima koji su je viđali u poslednjih 10 do 15 dana pre nestanka.

Izvor: MUP

13:52

Bečka policija posebnim softverom analizira snimak!

Pripadnici bečke policije uradili su antropološko veštačenje snimka, na kome se potencijalno nalazi nestala Danka Ilić sa dve žene, preko specijalnog softvera. Putem ovog softvera upoređuju se konture lica devojčice sa snimka i nestale Danke Ilić.

13:29

Stručnjak o veštačenju telefona majke Danke

Stručnjak sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji se bavi telekomunikacijama, doc. dr Milan Čabarkapa je istakao da poruke i pozivi obrisani iz mobilnog telefona, ostaju u bazi podataka operatera.

"Ovako kad se kaže u opštim pojmovima nema neko veliko značenje. Pored standardnih aplikacija za SMS poruke i pozive koje dolaze fabrički instalirane od strane proizvođača, danas korisnici na mobilnim telefonima imaju najčešće nekoliko dodatno instaliranih aplikacija za 'Chat'. Najpopularnije aplikacije su danas u vlasništvu giganata poput 'Google', 'Facebook', 'Microsoft'... Ukoliko su obrisane SMS poruke, one će biti sačuvane u bazama mobilnih operatera. Ukoliko su obrisane poruke iz recimo 'Facebook Chat', biće sačuvane u bazi 'Facebook'", naveo je Milan Čabarkapa.

12:47

Oglasila se majka nestale Danke o snimku iz Beča!

Majka nestale Danke, Ivana Ilić, rekla je da su suprug i ona zajedno, da se bore svaki dan da im se dete što pre vrati kući, ali i da danima o njoj izlaze brojne nebuloze. "Držimo se koliko možemo, samo da se Danka što pre pronađe. Čekamo da se sve ovo završi, nadamo se najboljem, a onda ćemo se suprug i ja oglasiti javno, i odgovoriti na sve uvrede, prozivke, nebuloze. Zato se mi ne oglašavamo. Bole me sve te spekulacije, bacanje krivice na mene i supruga", navodi Ivana.

Kaže da je snimak koji je nastao u Beču pogledala, ali da zbog toka istrage ne sme da komentariše.

Izvor: Facebook/printscreen

12:24

Napravljen foto-robot žena sa snimka!

Kako je javila dopisnica RTS-a, bečka policija je rekla da će uskoro da se oglasi o snimku koji je nastao u Beču, a na kome se vide dve žene i devojlčica. Još uvek se ne zna šta će biti saopšteno jer je u toku prikupljanje informacija. Dopisnica RTS-a javlja da policija traži žene koje se nalaze na snimku, ali s obzirom na to da se ne vide lica, traga se na osnovu foto-robota.

12:22

Dve žene uočene na snimcima sa graničnog prelaza!

Srpska policija je pregledanjem kamera sa graničnog prelaza Kladovo - Turnu-Severin došla do zaključka da su granični prelaz između Rumunije i Srbije prešle dve žene koje liče na osobe sa snimka koji je nastao u Beču i na kom je devojčica za koju se pretpostavlja da je nestala Danka Ilić (2).

12:21

Policija ispituje meštane u Banjskom polju

Veliki broj pripadnika policije ovog jutra je u Banjskom polju gde idu od vrata do vrata i uzimaju izjave od meštana. Pojedini pripadnici policije imaju i ašove u rukama, a prema rečima reportera "Blica" sa lica mesta oni su i jedno vreme kopali. Dvorištu gde je devojčica nestala i dalje ne može da se priđe.

11:08

Otkriveno šta je majka dvogodišnje Danke guglala!

Nakon veštačenja telefona majke nestale Danke Ilić otkriveno je da je ona neposredno posle nestanka deteta guglala granični prelaz između Srbije i Rumunije

Takođe, majka deteta guglala je i krivičnu odgovornost, kolika je za neka određena krivična dela.

10:55

Oglasila se bečka policija povodom snimka!

U zvaničnom odgovoru bečke policije povodom istrage snimka devojčice koja podseća na Danku Ilić (2) navodi se: "Istraga je u punom jeku. Čim bude novih informacija saopštićemo ih."

Navodi se da je saslušan svedok koji je snimio video na kojem se vide dve žene i devojčica na stanici u centru Beča.

9:14

Majorka policije: "Što se mene tiče, sada su svi osumnjičeni"

Majorka Bojana Otović Pjanović rekla je da je potraga za nestalom Dankom Ilić neprestana i da se proveravaju sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa nestankom dvogodišnje devojčice.

"Ko su osumnjičeni, ne mogu govoriti jer to ne bi bilo niti profesionalno, niti odgovorno. Što se mene tiče, sad su osumnjičeni svi! Uzeti su svi snimci svih mogućih kamera, proverava se sve i ne radi se to samo u Boru nego i u policijskim upravama kako u okolnim gradovima, ali i u Beogradu, i to 24 sata, u smenskom radu", rekla je majorka.

9:11

Ambasador Srbije u Beču o akcijama austrijske policije

Marko Blagojević, ambasador Srbije u Beču istakao je da se očekuje da policija u Austriji obavesti o identitetu osoba sa snimka. "Srpska dijaspora se nalazi u velikom broju ovde, ono što je važno prate se vesti iz Srbije i bilo je važno da ih obavestimo o ovom snimku i da postoji mogućnost da se Danka nalazi u Austriji. Sada su i mediji u Austriji počeli da objavljuju to, desetine hiljada naloga, udruženje, organizacije... Svi su veoma solidarni i veoma se korektno ponašaju vezano za javljanje", rekao je on.

8:27

Šta se dešavalo 7. dana potrage?

Sedmog dana potrage za nestalom devojčicom Dankom pripadnici MUP-a bili su i dalje na terenu. U jednom trenutku u MUP Bor je stiglo vozilo sektora za vanredne situacije pod rotacijom. Svi članovi porodice nestale Danke Ilić (2) dali su izjave u policiji. Pročitajte šta se dešavalo tokom sedmog dana potrage u našem jučerašnjem blogu.

8:12

Igor Jurić opisao kako izgleda policijsko ispitivanje kada nestane dete

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu opisao je kako izgleda policijsko ispitivanje kada nestane dete. 

"Slučaj male Danke je komplikovan i specifičan. Kada su u pitanju nestala deca moramo biti spremni na svaki ishod iako možda to ne želimo. Ma koliko god nam bilo teško. Kada je naše dete nestalo, postali smo prvi osumnjičeni za to. Jeste bilo neprijatno, ali morate sa tim da se nosite. Naime, mi smo se tada susreli sa lokalnom policijom koja nije bila toliko stručna, ali kada su došli stručnjaci iz Beograda, Tijanina majka i ja smo tada rekli "oni ljudi će je naći." Usledio je niz razgovora sa tim ljudima, analizirali su svaki naš treptaj, sve je bilo profesionalno. Proveravali su činjenice o kojima smo pričali, ali mi nismo išli na poligraf, već nam je samo uzet DNK", naveo je Jurić.

7:34

Apel crnogorskog MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore apelovalo je na građane da, ukoliko raspolažu korisnim informacijama o nestaloj Danki Ilić (2) iz Srbije, kontaktiraju podgorički Interpol. 

U saopštenju su dostavili i link na žutu poternicu koju je objavio Interpol. "Molimo sve građane da ukoliko raspolažu korisnim podacima vezanim za nestalu devojčicu, obaveste kancelariju NCB Interpola Podgorica na broj telefona: 020/243-511, koji je dostupan 24/7", saopštio je MUP.

7:12

Prva izjava oca nestale Danke!

"Samo želim da se moja ćerka vrati kući živa i zdrava! Policija radi svoj posao i ja njima verujem. Mi kao porodica ćemo se oglasiti kada se sve ovo završi", rekao je Miloš Ilić.

7:11

MUP uputio apel Srbima u Beču!

"Mole se svi naši ljudi koji žive u Beču, ako vide devojčicu da odmah obaveste policiju!", navedeno je u apelu.

Dat je detaljan opis i imena roditelja. Kako piše na sajtu Interpola, devojčica ima bradavicu, viseću, dužine oko 1cm na resici levog uha, na strani ka licu, i mladež na nadlaktici leve ruke, sa spoljne strane ka leđima, nepravilnog oblika u boji za nijansu tamnijoj od boje kože.

Ukratko

  • Pojavio se snimak devojčice koja podseća na Danku
  • Raspisana žuta poternica Interpola
  • Oglasio se otac nestale devojčice Danke Ilić
učitaj još +

Ukratko

učitaj još +