KUĆNA NEGA KOŠTA ČAK 120.000 DINARA! Sve veće cene smeštaja u domovima za stare, liste čekanja ogromne

Cene u jednom od privatnih domova za stare ide i do 70.000 dinara.

GagliardiPhotography/ShutterStock.com

Poskupljenje domova za stara lica izazvalo je zabrinutost među porodicama koje traže smeštaj za svoje starije članove. Nedavno korigovanje cena opravdano je potrebom da se pokriju osnovni troškovi smeštaja korisnika. Najnoviji podaci ukazuju na poskupljenje kako u državnim, tako i u privatnim domovima za stare. Na primer, dom u Rumi sada košta nešto više od 40.000 dinara mesečno, što je za mnoge porodice izazovno. Ćerka jedne korisnice izražava svoju potragu za smeštajem za svoju bolesnu i nepokretnu majku, ističući da su cene postale nepristupačne za njihov budžet.

"Teško je opisati koliko je ova situacija za nas kao porodicu stresna. Cena smeštaja u državnom domu u Rumi bila je prihvatljiva za nas, ali, kako nam je rečeno, sa čak 160 osoba na listi čekanja, izgleda da je čekanje neizbežno. Pokušali smo pronaći alternativne opcije u blizini ili organizovati celodnevnu pomoć, ali sada nam je jasno da su cene previše visoke za naš budžet", ispričala je ona.

Pred kraj prošle godine, većina privatnih domova je zabeležila poskupljenje od 10 do 15 odsto. Ovo povećanje cena pravdaju inflacijom, rastom cena energenata, hrane, ali i povećanjem plata osoblja. Na primer, cena smeštaja u privatnom domu u Sremskoj Mitrovici sada iznosi oko 70.000 dinara mesečno.

Situacija dodatno komplikuje činjenica da je izbor domova u određenim regionima ograničen. Međutim, postoje alternative poput organizovanja 24-časovne nege u okviru jednog udruženja u Sremskoj Mitrovici, što, iako skupo, postaje jedina opcija za mnoge porodice.

"Dobili smo informaciju o udruženju u Sremskoj Mitrovici koje pruža izuzetno korisnu uslugu celodnevnog pružanja pomoći starijim osobama u njihovom domu. Ova usluga, dostupna 24 sata dnevno, omogućava rotaciju medicinskog osoblja svakih šest sati, pružajući neprekidnu negu. Međutim, naša porodica nije u mogućnosti da koristi ovu uslugu zbog visokih cena. Mesečna cena od 120.000 dinara je izvan našeg budžeta, pa smo trenutno primorani da sami brinemo o našem starijem članu. Za sada, za nas ne postoji adekvatna alternativa, ali nadamo se da će se situacija promeniti u budućnosti", dodaje ona.

U Srbiji postoji 25 gerontoloških centara sa kapacitetom od 9.390 kreveta, pri čemu je trenutno smešteno 7.641 osoba. Dok u nekim državnim domovima ima praznih mesta, u drugima se čeka na slobodan krevet. Kada su u pitanju državni domovi, cena smeštaja varira. Na primer, u Gerontološkom centru u Beogradu, cena smeštaja sa prvom podrškom iznosi 54.144 dinara, dok je najniža cena smeštaja u Gerontološkom centru Sombor, gde iznosi 26.978 dinara.

U državnim domovima, plaćanje usluga može biti u celosti iz sredstava korisnika, uz delimično učešće korisnika ili budžeta Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine ili lokalnih samouprava.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"Pre nego što smestite rođaka u dom za stare obavezno proverite ove stvari"   Kurir TV

(Kurir/Mondo/A.V.)