VERNICI SLAVE SVETOG MUČENIKA JAKINTA! Na njegovom grobu se dešavala čuda, obavezno izgovorite ovu molitvu

Vernici danas obeležavaju Svetog mučenika Jakinta.

MONDO/Uroš Arsić

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Jakinta, koji je umro za Hrista.

Jednom kada car Trajan sa svima dvorjanima svečano prinošaše žrtve idolima, Jakint izostade od ove skverne svečanosti. Zato je bio optužen i izveden pred cara na sud.

Car ga je savetovao, da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima. Međutim, Jakint osta tvrd kao dijamant, i reče caru:"Ja sam hrišćanin, Hrista poštujem, Njemu se klanjam, i Njemu prinosim na žrtvu živu sebe samog".

Po naredbi carevoj ništa mu nisu davali za jelo osim idolskih žrtvoprinosa. No Jakint to nije želeo da jede, pa je posle osam dana umro u tamnici.

I videše tamničari dva svetla anđela u tamnici: jedan pokrivaše telo mučenikovo svojom svetlom odećom, a drugi polagaše divan venac na glavu njegovu. I sva tamnica beše svetla i mirisna. Časno postrada mladi Jakint i večnom slavom uvenča se 108. godine.

Verovanje i običaj kažu da za spas duše svi vernici sutra treba da izgovore molitvu:

"Mučenik Tvoj Gospode, Jakint, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše".

Priča se da se na njegovom grobu dešavalo sledeće čudo: svake godine o prazniku Svetog mučenika Jakinta, kada su se hrišćani skupljali na njegovom grobu i vršilo se bogosluženje, iz njegovog groba se dizao prah koji je episkop sabirao u jedan svešteni sasud, pa ga razdavao hrišćanima, koji su tim prahom lečili neduge duševne i telesne.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"VATRA JE BILA TOLIKO JAKA, SPASAVALI SMO SVETINJE" Detalji drame prilikom požara u manastiru Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca  Kurir TV

(Mondo/A.V.)