ZAPALITE SVEĆU ZA ZDRAVLJE NA SVETOJ GORI I TO ZA 100 EVRA! Otkrivamo šta se krije iza ovog neobičnog trenda

Ukoliko iz nekog razloga ne možete posetiti Svetu Goru, u nekoliko klikova možete se približiti Bogu i kroz virtuelni svet i sveću zapaliti putem internet stranice

printscreen athos guide/Youtube/ BalkanTrip TV

Sveću za zdravlje ili upokojene u nekoliko manastira na Svetoj Gori možete zapaliti onlajn što će vas koštati od 2,5 do čak 100 evra! Nije šala, ukoliko iz nekog razloga ne možete posetiti ovaj hram pravoslavlja, u nekoliko klikova možete se približiti Bogu i kroz virtuelni svet.

Ovu opciju nudi neprofitna organizacija METAMORPHOSIS NPO sa ciljem, kako pišu, širenja slova Božijeg i promovisanja duhovnog i kulturnog nasleđa Svete Gore.

Šta zapravo ovaj sajt nudi?

Osim pokloničkih putovanja, putem sajta možete podneti zahtev da se, u vase ime, u nekom od manastira Svete Gore upali sveća za zdravlje, odnosno ako želite za upokojene. Možete podneti i zahtev da se tokom molitve čitaju imena vaših bližnjih.

Na raspolaganju su manastiri Vatoped, Pantokrator, skit Svetog Pantelejmona, Proroka Ilije, kelija Svetih Arhangela, Megali Panagije manastira Kutlumuš, Kaliva Svetih Besrebrenika Novog Skita manastira Svetog Pavla.

Osim na Svetoj Gori, kroz virtuelni svet ovu uslugu možete iskoristiti i za crkvu Svetog Spiridona na Krfu, manastir Bogorodice Kasopitre u Kanoniju i Sabornoj crkvi Andreja Prvozvanog u Patri.

Uz svaki manastir navedena je i relikvija koja se u njemu čuva, kao i za koje bolesti se veruje da čini čuda. U zavisnosti koju uslugu odaberete menjaće se i cena.

Printscreen/athos guide 

Paljenje sveće za zdravlje u manastiru Vatoped, recimo, uz Pojas Presvete Bogorodice, jedan put za jednu osobu (upiše se ime) košta 2,5 evra. Ukoliko želite da se sveća pali nedelju dana, to košta 17,5 evra, a ukoliko dopišete još jedno ime, iznos se uvećava i košta 35 evra. Za 40 dana paljenja sveće za zdravlje potrebno je izdvojiti 100 evra, dok za 3 imena suma iznosi 300.

Na isti način možete završiti i slanje cedulje tačnije da ispišete imena bližnjih, živih i pokojnih, kojima se potom u crkvi koju odaberete čitaju molitve, za zdravlje ili upokojenje, u zavisnosti šta odaberete.

Kako nam je objašnjeno kada smo pozvali organizaciju, kada popunite obrazac, molba se šalje u označeni manastir gde monasi započinju molitvu, a vama na mejl iz manastira stiže "potvrda prihvatanja zahteva".

Profimedia  Frescos of Orthodox saints are painted on the exterior of the Church of the Protaton.,Image: 133238953, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

"Održani su pregovori sa igumanima svih manastira, a tarife su određivali sami manastiri. Sve uslove ispunjavaju monasi manastira. Naravno, bez dogovora to bi bilo nemoguće", rekli su za Mondo.

Direktor i idejni inspirator projekta sam prati hodočasničke grupe na Svetu Goru, a na sajtu organizacije navodi se da je idejni tvorac ove organizacije stekao "visoko bogoslovsko obrazovanje na Bogosloviji Solunskog bogoslovskog univerziteta u Grčkoj". Inicijativa je pokrenuta i zaživela tokom karantina za vreme korona virusa, a kako saznajemo, iako raste interesovanje vernika koji ne mogu lično doći na Svetu Goru, iz Srbije ih ima manje.

U prilog tome ide podatak iz ranije izjave igumana srpske svetinje, koji je rekao da Hilandar godišnje poseti oko petnaest hiljada poklonika.

"Pošto neki od njih ostanu više od jednog dana, onda broj noćenja dostigne i do dvadeset hiljada", objasnio je u ranijoj izjavi arhimandrit Metodije, zbog čega se stiče utisak da Srbi ipak radije lično odlaze nego što se opredeljuju za onlajn uslugu.

Na sajtu je navedeno nekoliko manastira, kako saznajemo, samo oni koji su dali saglasnost i blagoslov za ovakve stvari. Nakon što su dobili blagoslov, cene koje su naveli iz manastira naveli su na sajtu i priča je krenula.

thesalvationgarden/printscreen 

Ovu praksu slede i mnoge druge agencije odnosno organizacije, pa se u ponudama "paljenja sveća onlajn" ili "pominjanja imena u molitvama" kao ponuda pojavljuje godinama unazad.

Tako je do nas došla ponuda jedne agencije koja ove radnje obavlja umesto vernika, ali u Jerusalimu, a na njima je "samo" da se registruju, popune obrazac prema uputstvima i plate traženi iznos.

Neke radnje se moraju prebaciti u onlajn svet

Prema Tipiku monaške države, poseta Svetoj Gori dozvoljena je samo muškarcima i uz posebnu dozvolu, tzv. Diamontirion. Da biste dobili blagoslov putem mejla je neophodno poslati ime i prezime, broj pasoša, zanimanje, datum planiranog dolaska i broj telefona, dakle prebacivanje u virtuelni svet neminovno je u nekim situacijama.

Mondo/J. Dojčinović 

I za posetu manastiru Hilandar, primera radi, process planiranja puta počinje slanjem mejla koji se koristi za komunikaciju sa poklonicima. U tom mejlu se šalju osnovni podaci, a kako se navodi na sajtu manastira, ovo je neophodno zbog ograničenih smeštajnih kapaciteta, ali i omogućavanja posete poklonicima tako da se ne remeti život na ovom svetom mestu.

(Mondo.rs)