Kurići, Brnjica, Smrdić: Sela u Srbiji sa najneobičnijim imenima, meštani jednog morali da promene naziv

Nekoliko sela u Srbiji ima veoma neobične toponime.

MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji ima 4.079 sela, sva su bogata jedinstvenom kulturom i tradicijom, ali među njima postoje i ona koja se mogu pohvaliti svojim nazivima, koji često izazivaju osmeh na licima posetilaca.

Ova sela, iako mala i često zabačena, nose sa sobom specifičnu draž i istoriju koja se ogleda u njihovim nesvakidašnjim imenima. Na tablama širom naše zemlje mogu da se pročitaju imena sela poput: Sisevac, Popučke, Smrdić, Obrva, Brnjica, Kostomlatica...

Selo Sisevac nalazi se u Pomoravlju, između Paraćina i Ćuprije. Njegov naziv povezuje se sa manastirom svetog Sisoja. Na osnovu starih spisa pojedini arheolozi smatraju da su na ovim prostorima ljudi živeli još u doba Rimljana. Zvanično, prvi pomen Sisevca javlja se 1389. godine kada Carica Milica pominje sveštenika Sisoja koji je došao na područje Paraćina.

Selo Popučke nalazi se kod Valjeva. O poreklu imena ima nekoliko predanja. Po jednom, za vreme Turaka, kada su vođene borbe i dizani ustanci, poznata je bitka u dolini reke Rabas, gde je bio srušen most, pa su vojnici pokušavajući da prevaziđu ovu prepreku, postavljali svoje puške preko ruševina mosta, kako bi prešli na drugu stranu. Ime selu dato je pošto su išli po puškama.

Selo Smrdić je 2005. godine promenilo ime u Izvor. Nalazi se nadomak Žitorađe. Selo se još od davnina zvalo Smrdić, a tako je zabeleženo i u turskim tefterima. Kako se priča, tu su postojali izvori vode koja je neprijatno mirisala, pa je po tome naselje dobilo ime.

Prema drugim navodima, ime je nastalo posle masovnog pomora konja, koje su meštani zatrpavali u veliku jamu, iz koje se širio nesnosan smrad. 

Selo Svinjarevo se nalazi u opštini Žabari u Braničarskom okrugu. Smešteno je na visoravni i zanimljivo je da nikada nije poplavljeno. U selu ima samo dva bunara i dva izvora, te se tokom leta javlja nestašica vode, što je najneobičnija pojava u ovoj oblasti. Bunari se više ne kopaju jer se do vode dolazi na dubini od 24 i više metara.

Severno od sela, na 200 metara, nalaze se tragovi ranijeg naselja – nalazi se staro posuđe, alatke i dr. Najstariji doseljenici nisu pričali da se selo pomeštalo sa današnjeg mesta. Mesto gde se nalaze pomenuti tragovi verovatno je bilo staro naselje Svinjari, koje je knez Lazar dao Ravanici sa ostalim selima iz ovog kraja.

Selo Kurići pripada opštini Raška u Raškom okrugu. 

Selo Obrva nalazi se kod Kraljeva u dolini Zapadnog Pomoravlja, koje administrativno pripada Raškom okrugu. 

Selo Brnjica nalazi se u opštini Sjenica u Zlatiborskom okrugu.

U Pomoravskom okrugu nalazi se selo Stenjevac, na teritoriji opštine Despotovac. Selo je poznato po fudbalskom klubu Rudar, a kroz njega protiče reka Resava.

Kod Leskovca se nalazi selo Smrdan. Selo je poznato je po uzgajanju lovnih pasa koji su "univerzalni", tj. mogu da gone više divljači: zeca, divlju svinju, lisicu, kunu, divlju mačku itd. 

Selo Kostomlatica je u opštini Vladičin Han i nalazi se na oko 15 kilometara od navedene opštine. Ovo selo sa neobičnim nazivom ima dvadesetak žitelja. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

CELO SELO JE ZAROBLJENO! Nabujala reka odnela most, hranu i lekove im bacaju preko reke! Meštani ODSEČENI OD SVETA (VIDEO)  Kurir televizija