Sa 30 stepeni temperatura pada na 15: Ristić najavio prodor hladnog talasa, oko Miholjdana sledi šok

Meteorolog amater Ivan Ristić otkrio je kakvo vreme nam donosi kraj septembra i početak oktobra.

Kurir/Petar Aleksić

U Srbiju posle kraćeg hladnijeg talasa stiglo je sunčano i prijatno vreme, ali od sredine dana očekuju se pljuskovi. Najviša temperatura danas dostići će 25 stepeni.

Meteorolog amater Ivan Ristić oglasio se najnovijom prognozom za Srbiju i najavio osetan pad temperature sa 30 stepeni na oko 15.

Kako navodi, kraj septembra i početak oktobra donose promenu vremena.

Facebook/Ivan Ristić/Screenshot 

"Početak oktobra uz smenu sunca i oblaka koji mogu doneti kišu biće svežiji, najviše temperature izmedju 17-22 stepena. Prema kraju prve dekade doći će i do postepene stabilizacije vremena i porasta vazdušnog pritiska tako da ćemo ući u takozvano miholjsko leto, period baš oko Miholjdana 12. oktobra. Najviše temperature u tom periodu biće oko 25 stepeni", navodi Ristić

"MJO index ulaskom u fazu 2 početkom oktobra kao i srednjoročni ECMWF model ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra. Ove jeseni cirkulacija na planeti a naročito iznad Evrope je promenjena, postoji evidentna orjentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha", objašnjava on. 

BONUS VIDEO: