Ristić objavio vikend prognozu: Stiže drastičan pad temperature

Meteorolog amater Ivan Ristić otkrio je kakvo nas vreme čeka tokom vikenda

Kurir televizija, Facebook/Ivan Ristić/Screenshot

Meteorolog amater Ivan Ristić oglasio se najnovijom vikend prognozom za Srbiju. Kako navodi, tokom vikenda nas očekuje osetno zahlađenje, temperature će biti izuzetno niske za ovo doba godine.

"Hladni front dolazi u subotu i obara najviše temperature sa 30 stepeni na minimalnih 12 u nedelju. U nedelju oblačno, hladno i kišovito i ponovo će nam biti potrebne zimske jakne.

Kretanje hladnog fronta u subotu i nedelju donosi padavine na svakih 6 sati, pored jakog zahlađenja imačemo puno oblaka i kiše", napisao je u svojoj objavi na društvenoj mreži Fejsbuk. 

Prognoza za zimu

Meteorološka služba "Severe Weather Europe" objavila je prvu dugoročnu prognozu za predstojeću zimu, a sve ukazuje da bi zima mogla biti prilično blaga s obzirom na uticaj slabe La Ninje, odnosno pojave koja ukazuje na prodor hladnog vazduha. Iako dugoročne prognoze nikada ne mogu biti 100 posto pouzdane, "Severe Weather" navodi kako polako počinju da se usklađuju sistemi sezonskog predviđanja, koji ukazuju na određeni scenario za zimu koja je pred nama.

Pored uticaja slabe La Ninje, očekuje se i da će polarni vrtlog igrati veću ulogu u oblikovanju vremena sredinom zime. Najnoviji podaci izmereni sredinom septembra pokazuju pojave La Ninje, iako slabe, u Pacifiku, koji će uticati na zimsko vreme. Sve ovo za sada ukazuje na znatno manje padavina i snega u Evropi. Jedino mesto gde se predviđa više snežnih padavina je u skandinavskom području, zbog prodora sistema niskog pritiska i mlaznog toka iznad severne Evrope.

Gledajući površinske temperature, vidimo topliju zimu od normalne u većem delu Evrope. Modeli prognoze ukazuju na više padavina nad severnom i delovima centralne Evrope, ali manje u južnim delovima. Sve ovo još uvek pokazuje razvijanje slabog zimskog obrasca La Ninje, ali se glavna oblast niskog pritiska pomerila severnije nego inače. Ali jedan veoma važan faktor može promeniti tok zime u bilo kom trenutku, a to je stratosferski polarni vrtlog. Za razliku od La Ninje, koja radi u dužem vremenskom periodu, polarni vrtlog je više podsezonski pokretač.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA IVANA RISTIĆA ZA KURIR: Bliži nam se AFRIČKI ANTICIKLON, spremite se za temperature PREKO 40 STEPENI  Kurir televizija