Marta ima Daunov sindrom, zbog odluke škole u Žarkovu ne ide na časove: Otac nam otkriva zbog čega

Marta je devojčica sa Daunovim sindromom koja od prvog osnovne ide u školu u Žarkovu bez pratioca jer su je drugari u potpunosti prihvatili i pomagali. Sada je premeštena u novo odeljenje i ne odlazi na časove jer ne prihvata tu promenu

Facebook/Anamaria Post/MONDO/Stefan Stojanović

Školska godina ovog 2. septembra za sedmake OŠ "Ljuba Nenadović" iz Žarkova nije počela na isti način kao njihovim vršnjacima, jer su umesto u klupe oni sa svojim roditeljima krenuli u štrajk. Razlog je bila odluka direktora i škole da rasformira njihov razred i napravi šest novih, a iako je rečeno da je sve urađeno zarad najboljeg interesa dece, pojedinačni primeri i priče roditelja govore da nije baš sve tako kako tvrde nadležni.

To nam je potvrdio i Marko P. otac devojčice Marte, učenice ove škole. Iako ima Daunov sindrom, već šest godina Marta ide na redovnu nastavu bez pratioca, ali bi to sada moglo da se promeni. Kako smo saznali, njene roditelje, kao ni ostale, niko nije konsultovao oko menjanja odeljenja, već je, po priči koju je devojčica ispričala mami kasnije, "neka teta došla i pitala je da nabroji koga od drugara najviše voli". Na taj način su, kaže, odlučili sa kim će je smestiti u novo odeljenje.

Marko je za Mondo rekao da supruga i on nemaju problem sa odlukom škole, ako je zakon takav kakav je, već je problematičan način na koji je sve realizovano.

"U ovih šest godina Martinog školovanja postignuti su neverovatni rezultati inkluzije i njene uključenosti, zahvaljujući prvenstveno deci koja su sa njom bila do ove školske godine, kao i učiteljici koja ih je od prvog razreda učila toleranciji. Sad je sve to ishitrenim potezom oduzeto Marti", rekao je on za Mondo.

Kako saznajemo, Marta nije imala priliku da ode u to novo odeljenje. Roditelji su najpre imali svega tri dana da je pripreme za novu sredinu, kada su naišli na odbijanje jer ona želi da se vrati u svoje staro odeljenje, okruženje koje joj je poznato i gde se oseća bezbedno. Nakon toga devojčica zbog prehlade nije odlazila u školu, a da li će i kako kada ozdravi, to za sada ne znaju.

"Ako ne može da se uklopi, ispišite je"

Marko nam govori da, po informacijama koje supruga i on imaju, psiholog i pedagog nisu do sada previše pažnje posvećivali njihovoj ćerki i da ona nije išla na razgovore, ali kaže i da je moguće da su se raspitivali kod učiteljice, kasnije razrednog.

Facebook/Anamaria Post 

"Poslednji roditeljski je održan 23. septembra, kada je moja supruga išla i uspela da obavi kraći razgovor sa psihologom, postavi par logičnih pitanja. U vezi sa konstatacijom da je ovo Marti sada nova sredina, psiholog je odgovorio da ona poznaje školu, nastavnike, tetkice... Kada je supruga pitala 'kako znate za kojim će detetom ona krenuti iz učionice, na kom će času završiti, jer ona nema pratioca, deca su joj bili podrška' nije dobila odgovore. Na kraju je psiholog rekao da, ako već smatra da je to sve tako, možemo da ispišemo Martu iz škole", ispričao nam je Marko.

Iz škole se, nakon što je prvih dana školske godine čak 110 đaka bojkotovalo nastavu, do sada se ispisalo već njih sedmoro. Ostali su se vratili u školske klupe, ali smo od mame jedne učenice saznali da se oni nikako ne slažu sa odlukom kao i da su nove ispisnice sasvim moguće.

"Do sada se već sedmoro učenika ispisalo iz škole, a pitanje je koliko ih još planira isto. Problemi sa nasiljem ne da nisu rešeni ovim rasturanjem odeljenja, već se nastavljaju, a naziru se i novi. Škola je preplavljena individualnim molbama za premeštanje dece u druga odeljenja, ozbiljan haos je zavladao. Deca su nesnađena, plaču, PP služba ne zna kako da im pomogne, a mi smo nemoćni. Sve je to rezultat 'dobro urađenog posla', kako tvrdi uprava škole. Zbog tog stava koji zastupaju od početka i potpunog izostanka saradnje sa roditeljima, naše poverenje su izgubili a pitanje je na koji način sada mogu da ga povrate", rekla je za Mondo Tanja, mama učenice sedmog razreda.

Upravi škole je, saznaje Mondo, osim zahteva za ispis sedam učenika, poslato između 20 i 30 molbi za individualne premeštaje. Međutim, pitanje je kako će i to sprovesti, pošto bi eventualno prihvatanje značilo diskriminaciju, nekima je učinjeno nekima ne, kaže nam jedan roditelj.

MONDO/Stefan Stojanović 

O tome, saznajemo, razmišljaju i Martini roditelji. Kažu da je sada pitanje kako da obezbede da se njihova ćerka oseća prijatno u novom okruženju, a oni sigurni. 

"Bili smo mirni, postojale su devojčice iz njenog odeljenja koje su znale da nas okrenu telefonom kad se Marta recimo naljuti, negoduje, neće da bude na času...mi živimo blizu škole, mogli smo da reagujemo. Ko će sada. Ona je išla bez pratioca i to smo uspeli, ta deca su je gledala kao na mlađu sestru koja je nekad naporna ali tu su i učiniće sve da joj pomognu i budu uvek zajedno. Mislim da ovo nije urađeno na lep način", dodao je.

Ministarstvo poslalo inspekciju

Iz Ministarstva prosvete smo čuli da je škola još u petom razredu, zbog neujednačenosti odeljenja, predložila da se formiraju nova, poštujući sve pedagoške principe. Uzimajući u obzir brojnost učenika u odeljenjima, kao i raspodelu učenika koji rade po IOP-u, ŠU Beograd je dala saglasnost za formiranje šest odeljenja sedmog razreda. Ipak, prihvatili su da, na zahtev roditelja učenika, uključe i Gradsku prosvetnu inspekciju, otkrili su za naš portal.

Mi smo se više puta obraćali i školi, sa različitim pitanjima u vezi sa ovom temom, ali se do sada niko nije oglašavao niti nam pružio odgovore na pitanja.

Podsetimo, roditeljima je osim činjenica da su stari razredi rasformirani zasmetalo i to što tvrde da će sada svako odeljenje da ima po jednog problematičnog učenika i da je to stres za ostale đake, kao i da je zbog njih jedan razredni starešina već dao otkaz.

Facebook/Anamaria Post 

"O formiranju novog odeljenja ni na jednom roditeljskom sastanku nije bilo reči. Kao razlog da rasformiraju postojeća odeljenja naveli su nekoliko problematičnih učenika koji su bili smešteni u isti razred, kao i to što je zakonski maksimum za formiranje odeljenja 28 đaka. Oni ne poštuju profesore, maltretiraju drugu decu, a kao rešenje odlučili su da svu decu izlože stresu u najosetljivijim godinama. Kompletna odeljenja su rasformirana, tako da su deca tek uvidom u spisak koji smo dobili pre nekoliko dana shvatila da sada u odeljenju ima samo po 5 đaka koje poznaju. Ovo je za njih veliki stres", naveo je jedan od roditelja koji je prisustvovao protestu prvih dana.

Na postavljena pitanja nema odgovora

Kako nam je potvrdilo više roditelja, čija deca idu u ovu školu, pitanja uredno postavljaju, ali objašnjenja i odgovore ne dobijaju. To nam je rekao i Marko, koji je dobio formular od razrednog starešine svoje ćerke, gde je rečeno da može ispisati pitanja koja ga interesuju.

"Uputio sam ih PP službi pisanim putem, da mi objasne zašto nas nisu kontaktirali i po kojim kriterijumima je premeštanje u novo odeljenje urađeno - ko je pitan ako mi već nismo. Čak tri puta sam ponavljao upit, da bih na mkraju dobio suvoparan odgovor direktora koji me obaveštava da je bila prosvetna inspekcija koja je utvrdila da nije bilo propusta. Zahvalio sam se na odgovoru, ali nisam dobio odgovor na pitanje koje sam postavio", rekao nam je zabrinuti otac i dodao da suprugu i njega nije do sada niko kontaktirao u vezi sa budućim uključivanjem njihove ćerke u novo odeljenje.

Škola tvrdi da je sve po zakonu urađeno

Kao jedan od razloga direktor škole naveo je nova pravila koja su na snazi od ove školske godine, da broj učenika u jednom odeljenju ne sme prelaziti 28. I zaista, ova izmena zakona doneta prošle godine, na snagu stupa od ove, a nalaže upravo to. Međutim, isti zakon dozvoljava da, uz dozvolu Ministarstva, ta granica bude povećana na maksimalno 31 đaka.

Međutim, da "prekobrojnost" ne može biti prihvatljiv argument rekla nam je u ranijoj izjavi Jelena Maletić, članica Školskog odbora i predstavnica u Savetu roditelja, uz objašnjenje da je svako od tih 5 rasformiranih odeljenja imalo je po 31 učenika, (samo u jednom je imalo njih 32), pozivajući se upravo na ovaj deo zakona koji dozvoljava izuzetak.

(Mondo.rs)