Šta se dešava kad prebacite iz pete u drugu brzinu: Ako ne reagujete na vreme, greška može biti fatalna

Ukoliko greškom promenite brzinu na automobilu sa manulenim menjačem, to može biti fatalna greška za motor vozila.

meowKa/Shutterstock

Vozačima koji imaju automobil sa manuelnim menjačem, dešava se da greškom iz pete prebace u drugu brzinu, što može pogubno za motor vozila - obrti će se naglo povećati i ako se ne reaguje na vreme može doći do izuzetno skupog kvara, piše Revija HAK.

"Veliki broj obrtaja motora iznad maksimalnog broja obrtaja motora može rezultirati mehaničkim oštećenjem motora, pre svega razvodnog mehanizma za otvaranje i zatvaranje ventila.

Stariji motori koji imaju veću propustljivost na kompresiju zbog habanja klipnih prstenova teže će da podignu ulje iz uljnog korita preko otvora motora i izbaciti ga u usisnu cev pri velikim brzinama motora, što dovodi do nekontrolisanog samozapaljenja ulja i vozač više nije u mogućnosti da reguliše broj obrtaja. To obično prelazi maksimalni broj obrtaja koji najčešće rezultira mehaničkim oštećenjem motora.

Neki proizvođači imaju sigurnosnu bravu, odnosno mogu elektronski da isključe ubrizgavanje kako bi sprečili dalje povećanje broja obrtaja motora iznad dozvoljenog broja obrtaja motora“, objasnio je Marin Morava, tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu.

(Mondo.rs, I.L.)