Stanari zgrade u Čačku nemaju grejanje zbog jedne komšinice: Žive u hladnoći jer neće da pusti majstore u dom

Stanari zgrade u Čačku nemaju grejanje zbog komšinice.

MONDO/Uroš Arsić

Pretpostavka da će novi Zakon o stanovanju koji je donet pre nekoliko godina uvesti neki red u zgrade, te doprineti njihovom boljem održavanju, odnosno lakšem dogovaranju stanara o ulaganjima i dalje ne važi u pojedinim pričama. Da ponekad stav osoba iz jednog doma može da svima da napravi problem, pokazuje primer sa Ljubićkog keja u Čačku.

Stanari jednog solitera, nemaju grejanje i pitanje je da li će ga uopšte i dobiti ove zime jer njihove komšije stana iz jednog stana ne dozvoljavaju da se zamene oštećene cevi. Uprkos tome što su se stanari žalili, kako kažu, svim mogućim inspekcijama, ne postoji način da se komšije nateraju da uđu ekipe u stan bez odluke suda.

"U stanu živi stanar koji ne dozvoljava da u njega uđu ekipe JKP Grejanje i da otklone havariju kako bi ostali stanovi imali grejanje. U tim stanovima ima bolesnih, starih ljudi, male dece i gde su uslovi danas nemogući, a sve zbog jednog stanara. Sve što su mogli da učine nadležni su učinili: pokušavao je naš upravnik zgrade, kada nije uspeo pozivao je komunalnu inspekciju, dolazili su radnici grejanja, policija...", priča Milica Domanović o problemu koji muči stanare sa Ljubićkog keja.

Kako ona ukazuje, žena iz stana, nikome nije dozvolila da uđu u stan i da otklone kvar.

"Kako nije bilo moguće otkloniti kvar, voda je isticala i zatvorena je cela vertikala. Ništa nam drugo nije preostalo nego da napišemo i predamo tužbu i da sada čekamo. To može da traje prilično dugo. Ako ima nekog zakona u državi valjda će neko nešto uraditi i učiniti", kazala je.

Razgovori sa komšinicom nisu bili uspešni iako su svi obećali da će sanirati svaku štetu koja nastane prilikom zamene cevi.

"Ništa to nju ne bi koštalo. Sve bi vratili u stanje kakvo je bilo, pa čak i bolje. Kupatila su stara, pucaju cevi i to se ne dešava samo kod nje. Imali smo slične situacije i u drugim stanovima gde niko nije pravio problem da se izvrši sanacija i zamena. Imamo stanare koji plaćaju tokom cele godine grejanje, a sada ga neće imati", ističe sagovornica.

Stanari apeluju na državne organe da što pre promene zakone koji bi olakšao proceduru ulaska u stanove gde se nalaze zajedničke instalacije.

"Šta da je pukla vodovodna cev u nekom od spratova pa da cela zgrada nema vodu. Očigledno da zbog nesavesnih pojedinaca moramo u zakonu predvideti sve mogućnosti koje mogu da se dogode u zgradama", smatraju očajni stanari ovog čačanskog solitera.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

NEMA VIŠE "MIĆE" UPRAVNIKA, VEĆ ĆE ZGRADAMA RUKOVODITI PRIVATNE FIRME! Nenadić: Izmenom ovog zakona nećemo zavisiti od jedne osobe  Kurir TV

(OzonPress/MONDO/Ivana Vlajković)