Mnogi slave Svetu Petku kao krsnu slavu: Evo kako pravilno čestitati domaćinu, ovo su najlepše poruke

Srpska pravoslavna crkva i vernici 27. oktobra proslavljaju veliki praznik Svetu Petku zaštitnicu žena, dece, starih i bolesnih.

qunamax/Shutterstock.com

Sveta Petka, poznata i kao Sveta Paraskeva, slavi se 27. oktobra. Ovaj praznik posvećen je svetici koja je poznata po svom životu posvećenom veri i pomaganju drugima. Mnogima je Sveta Petka krsna slava. Tada njeno ime domaćini prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejcindan. Potom popiju vodu, sakupljenu s izvora uz manastire posvećene Svetoj Petki. Ta se voda naziva adžijazma. Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

Kako čestitati slavu?

Kada čestitate slavu, možete da kažete:

  • "Srećna slava! Neka ti Sveta Petka donese mir, zdravlje i sreću!"
  • "Srećna slava! Neka ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, radošću i blagostanjem!"
  • "Neka te Sveta Petka blagoslovi sa svim dobrim stvarima i donese ti sreću u životu!"
  • "Dogoreva slavska sveća, nek vas prati svaka sreća, i nek tamjan zamiriše sve nevolje nek izbriše, nek vas vodi vera prava i srećna vam krsna slava!"
  • "Slavska sveća neka podrhtava, zdravi bili srećna krsna slava, i nek tamjan miris širi, svaki nemir neka smiri. Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao!"
  • "Nemoj danas ništa da te brine, srećna slava domaćine. Na stolu je slavski kolač, žito i vino, trpeza je postavljena fino, (ime slave) se večno slavi, živi bili i da ste zdravi!"
  • "Mili moji domaćini, uživajte u svemu što je pred vama, danas je vaša krsna slava i neka osmeh zablista na vašim licima. Dovoljno je samo da prepustite Bogu i on će vam podariti čvrstu volju i veru kojom ćete prevazići svaku prepreku u životu. Neka vam ovaj dan bude najlepši u životu i neka vaš dom oseti miris blagostanja. Neka vam je srećna krsna slava!"

Običaji i verovanja

Na ovaj praznik, kažu predanja, izbegavaju se svi teži poslovi u kući. Ovo važi za sve, a posebno za žene. Naše prabake su verovale da na taj dan nikako ne treba prati veš, šiti i ne sme se raditi težak posao, što se posebno odnosi na žene. Prema nekom starom običaju, mlade devojke treba da naberu cveće kojim će ukrasiti dom da bi u njemu vladali harmonija, ljubav i mir. Veruje se takođe da na ovaj praznik devojčicama treba obući nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila radost.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN  Kurir TV