• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeni Ćeran, Kene i ostala ekipa iz Kolubare

Izvor MONDO/Agencije

Policija je nakon privođenja odredila zadržavanje do 48 sati bivšem direktoru RB Kolubare Nebojši Ćeranu, nekadašnjem članu UO Radosavu Savatijeviću Kenetu i još petorici osumnjičenih za zloupotrebe u tom preduzeću.

Sem Ćerana i Savatijevića uhapšen je i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Nekić, bivši načelnik Službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Branko Vuković i pravnik Zoran Živković, rekao je Veljković.

Oni se, kako je naveo, sumnjiče da su od 2009. do 2010. godine Savatijeviću omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi od skoro 119 miliona dinara, ili oko milion evra na štetu države.

"Kolubara":Nadleži savesno obavljaju svoj posao


Povodom jutrošnjeg hapšenja bivših rukovodilaca iz tog rudarskog basena je saopšteno da su sve informacije u vezi sa tim predmetom iznete još u januaru ove godine. "Dokumentacija je tada predata Birou za borbu protiv korupcije, a sporni slučajevi su prosleđeni nadležnim organima na ispitivanje. Od tada je sve u rukama nadležnih organa, koji savesno i odgovorno obavljaju svoj posao", saopšteno je iz Kolubare.

Veljović je precizirao da je ugovorom između Kolubare i Savatijevića, vrednost njegovih objekata i imovine procenjena na oko 3,5 miliona evra, ali je naknadnim veštačenjem utvrđena stvarna vredost od oko 670.000 evra.

"Za sada, na osnovu uplaćenog iznosa, šteta za Kolubaru i za budžet Srbije je preko milion evra", rekao je Veljović.

Prema zakonu, da bi neko bio obuhvaćen procesom eksproprijacije, neophodno je da bar tri godine ima prebivalište u opštini u kojoj se obavlja taj postupak.

Veljović je naglasio da je Savatijević prijavio prebivalište dva dana pre uplate avansa, koji je iznosio 35 odsto od ukupne procenjene vrednosti njegove imovine.

Prema navodima policije, po nalogu Ćerana i ostalih, jedan vod uhapšenih, referent za procenu objekata u Kolubari Branko Vuković je, "uz podstrekivanje Savatijevića" njegovu imovinu koja treba da ekspropriše procenio na 3.443.510 evra.

Poreska uprava procenila je, međutim, da ta imovina vredi 679.000 evra.

Policija je utvrdila i da Savatijević nije imao prebivalište na području Vreoca, što je bio uslov za isplatu avansa od 35 odsto procenjene vrednosti imovine.

Veljović: Niko da ne drži predavanja

Direktor policije Milorad Veljović nije želeo da komentariše optužbe Dragana Đilasa, predsednika Demokratske stranke (DS), čiji je Ćeran član, objašnjavajući da ne želi da komentariše izjave političara, a da hapšenje zbog zloupotreba u Kolubari nema nikakve veze sa politikom. Kako je naglasio, "sumanuto" je komentarisati ulogu ljudi iz policije i tužilaštva koji su radili na slučaju Kolubara. "Odgovorno tvrdim da policija radi isključivo u skladu sa zakonom i u okviru zakonskih ovlašćenja. Ako to nekom nije interes, onda to nije problem policije", ocenio je Veljović.

On se zato prijavio da živi u Vreocima i potom je, tvrdi policija, dan pošto je promenio prebivalište, Ćeran bez saglasnosti Vlade Srbije sačinio tumačenje odredbe i precizirao da pravo na avans imaju sva lica koja žive u Vreocima na dan potpisivanja ugovora.

Na taj način Savatijeviću je, prema nalazima policije, protivpravno isplaćeno 118.956.052 dinara, za koliko je i oštećen rudarski basen Kolubara.

Pored Ćerana, Savatijevića i Vukovića, uhapšeni su i rukovodilac službe za eksproprijaciju u Kolubari Zoran Živković, koordinator raseljavanja Vreoca Zoran Marković, pomoćnik direktora za pravnu službu Saša Radanović i direktor sektora za finansije Ljubiša Nekić.

Nekića policija, zajedno sa Ćeranom, tereti da je Savatijevićevom preduzeću Pam-ek omogućio protivpravnu korist od 16,7 miliona dinara, jer nisu realizovali menice tog preduzeća u rokovima predviđenim ugovorom o izmirenju duga.

Inače, od kraja septembra 2012. godine, Ćeran obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će u roku od 48 sati preduzeti  korake u tom postupku kad dobije krivičnu prijavu policije protiv osumnjičenih.

Pošto primi krivičnu prijavu tuzilaštvo će odlučiti da li će podneti zahtev za sprovođenje istrage Višem sudu, kao i predlog da se osumnjičenima odredi pritvor.

O tim predlozima odlučivaće istražni sudija nakon što sasluša osumnjičene u prisustvu njihovih advokata.

Protest novinara pisanih medija

Redakcija "Kurira" protestuje što izveštačima ovog dnevnog lista, kao i reporterima "Blica", danas nije bilo omogućeno da prisustvuju konferenciji za novinare direktora policije Milorada Veljovića. "Konferencija je sazvana zbog hapšenja Radosava Savatijevića Keneta i nekoliko direktora Kolubare, ali kada je naša ekipa došla na najavljenu konfreneciju rečeno nam će se Veljović obratiti samo elektronskim medijima", piše na sajtu "Kurira". "Interesanto je da je bilo dozvoljeno prisustvo novinarima novinskih agencija, iako oni zasigurno ne spadaju u elektronske medije", napominje redakcija "Kurira".

Inače, ovo je treći krivični postupak za zloupotrebe u Kolubari.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila 2012. optužnicu protiv takođe bivšeg direktora Kolubare Dragana Tomića, (kadar DSS ) takođe, kojom ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe Kolubare kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Više tužilaštvo zastupa optužnicu takođe protiv Tomića i još pet okrivljenih  da su malverzacijama sa gvožđem, to preduzeće oštetili za 58,8 miliona dinara.

Protiv Savatijevića Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice - jednu zbog afere Kolubara (sa Tomićem), a drugu zbog malverzacija u Putevima Srbije.

Savatijević avgusta 2012. pušten iz pritvora da se brani sa slobode pošto je kao jemstvo založio svoju kuću procenjenu na 250.000 evra upisom hipoteke.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Ništa od Vučićevih obećanja o boljem životu ostalo mu samo da nas zamajava izmišljenim aferama.

Nebojsa

Znaci narod ce osetiti bolji život zbog ovog hapsenja?

Petar

@Nebojsa Znaci , ko krade to je oke . A hapsiti je sramota ? Tuga od komentara .

special image