Hrvatska i EU - zaštićeni proizvod lička jagnjetina
Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Lička janjentina biće dodata spisku od 1.400 proizvoda čije je geografsko poreklo zaštićeno na nivou EU.

U Evropskoj komisiji kažu da je odobrila da se još jedna proizvod iz Hrvatske uvrsti u registar zaštićenih oznaka geografskog porekla (PGI).

JAVAŠLUK: U Evropi od hrane ništa nismo zaštitili

Lička jagnjetina koja se dobija od mesa lokalne ličke pramenke, autohtone ovce koja se uzgaja na području Ličko-senjske županije i Zadra.

"Za specifičnu aromu spremljene ličke jagnjetine zaslužan je botanički sastav livada i pašnjaka na kojim se pramenka uzgaja", navode u Evropskoj komisiji.

Hrvatska sada ima 20 registrovanih zaštićenih proizvoda na nivou EU (po geografskom poreklu i izvornosti) među kojima su i lički krompir, dalmatinski i drniški pršut, slavonski i baranjski kulen, neretvanske mandarine, slavonski med, korčulansko maslinovo ulje i drugi.

Srbija nema niti jedan zaštićeni proizvod.