Orićevoj Albanki deset godina za klanje srpskog dečaka! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Orićevoj Albanki deset godina za klanje srpskog dečaka!

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli, Albanka s Kosova, osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo 12-godišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Izvor: MONDO, Mario Milojević

Sakib Halilović oslobođen je optužbi da je posmatrao ubistvo dečaka i propustio da, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Na osnovu iskaza velikog broja svedoka i veštaka medicinske struke Sudsko veće je zaključilo da je Veselijeva počinila krivično delo za koje je optužnica tereti.

Elfeti Veseli je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Orićev napad na Zalazje: Srbi monstruozno ubijani


Tužilaštvo BiH teretilo je Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

Spomenik dečaku žrtvi masakra Orićeve Albanke

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično delo, ali nije preduzeo neophodne mere da ona bude kažnjena.

Tokom rata u BiH, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina, pridružila se jedinicama Nasera Orića i prema nekim navodima postala verni "alahov ratnik", dobro obučen, te je učestvovala u diverzantskim akcijama muslimanskih snaga na području Podrinja.

Pojedini mediji prenosili su ranije da je i sam Orić prisustvovao klanju srpskog dečaka.

Nakon rata, otišla je u Švajcarsku kod brata Muhameda Veselija. 

Sestra Slobodana Stojanovića, Slađana Crkvenjaš, kao svedok na suđenju u Sudu BiH izjavila je ranije da su komšije muslimani u više navrata kazali njenom ocu da je "Albanka Elfeta Veseli, ćerka šumara Rahmana iz sela", ubila njenog brata.

Slađana je ispričala da je sa roditeljima i bratom u julu 1992. godine iz bezbednosnih razloga otišla iz Kamenice u Donju Kamenicu kod kuma Zorana Miloševića, dodajući da se par dana kasnije Slobodan vratio po psa Lesija, koji je ostao u njihovoj kući na muslimanskoj teritoriji.

Brutalna mučenja Srba: Klanja, silovanja, komadanja...

"Pošto se nije vratio, tata je stupio u kontakt sa muslimanima, pregovarao je s njima megafonom s brda na brdo. Rekli su mu da je živ, da je u Tuzli i da ne brine. Posle par dana čuli smo da je ubijen. Svi su govorili da ga je iz osvete, zbog smrti oca, ubila Albanka iz Vlasenice Elfeta Veseli", rekla je tada Crkvenjaš.

Masakrirano telo dečaka nađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 51

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda

Sacekati **bre posle zatvora

Srki

Hoćemo 40 godina zatvora. Sta je bre ovo.....

nibrS

I sve to nije radila sama, jer ipak je opasno komšijsko dijete u pitanju a pred očima onog "nevinog" monstruma orića...

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU