• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilaznica oko Beograda se "nazire" (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor Fonet

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla radove na izgradnji obilaznice oko Beograda i istakla da se posle više od 30 godina nazire da će glavni grad konačno dobiti svoju obilaznicu.

 Obilaznica oko Beograda autput Požega - Preljine Izvor: MONDO/Predrag Vujić
ilustracija
Izvor: MONDO/Jovana Todorović

Zajedno sa ambasadorkom Kine Čen Bo, Zorana Mihajlović je obišla sektor 5 obilaznice koji povezuje Orlovaču i tunel Straževicu, ukazujući na bitnost obilaznice ne samo za grad Beograd, već i za regionalno povezivanje.  

Prema njenim rečima, u odnosu na 2014. godinu, danas više od 25-30 miliona automobila više prolazi našim koridorima i samim tim nam je neophodan za tranzit beogradski prsten.

"Pored sektora B koji se radi, mi smo u Kini... potpisali i memorandum za izgradnju sektora C - poslednji deo obilaznice koji treba da bude urađen", rekla je Mihajlović i dodala da će već u toku juna biti upućena aplikacija ka "Eskim banci" za finansiranje tog sektora.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak objasnio je da je sektor 5 deonica koja povezuje deo od Orlovače do tunela Straževica i ocenio da izvođače čeka težak posao.

"Imamo da uradimo nekih osam mostova, četiri tunela, imamo i jedan manji tunel Bubanj potok od 300 - 350 metara. Nadam se da ćemo ispoštovati rok zajedno sa izvođačima, čeka nas težak posao u tom smislu da ispoštujemo sve procedure i tehnologiju koju zahteva izgradnja ove saobraćajnice", rekao je Drobnjak.

Mihajlović se saglasila sa Drobnjakom da neće biti lako, dodajući da "nikada nije lako kada se rade infrastrukturni projekti".

"Ali je važno ono što napravimo i važan je rezultat za zemlju i važan je rezultat za naše povezivanje sa drugim državama", istakla je ministarka i dodala da očekuje da radovi budu završeni u predviđenom roku.

Ona je objasnila da su planovi da sledeće godine počne izgradnja sektora C obilaznice i iskazala zadovoljstvo zbog svega što se radi zajedno sa Kinom u infrastrukturi. Posebnu zahvalnost izrazila je ambasadorki Kine Čen Bo rekavši da je ona "od dana kada je stupila na dužnost podrška Ministarstvu".

"Čini mi se da ne bismo mogli da govorimo o milijardama evra ulaganja u infrastrukturu da nemamo podršku Kine", istakla je Mihajlović.

Kaže i da "Srbija u narednih 10 godina treba da bude premrežena autoputevima". Dodala je i da je u Kini potpisan memorandum o izgradnji metroa u Beogradu.

"NOVI INVESTICIONI CIKLUS - 5 MILIJARDI EVRA"

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla da je infrastruktura do sada najvažniji deo saradnje dve zemlje i dodala da smo već postigli velike rezultate u ovoj oblasti, što je u interesu ekonomskog razvoja i Srbije i Kine.

"Ovaj projekat obilaznice oko Beograda ima veliki značaj za razvoj Beograda. I danas mi je drago što vidim, da projekat dobro i lepo ide, i da je sve po planu", rekla je ambasadorka i zahvalila se srpskoj strani na poverenju u kineske kompanije.

Izvođač radova na obilaznici oko Beograda je kineska kompanija "Power Constrution corporation" a njenim završetkom biće rasterećen saobraćaj od Beograda do Bubanj potoka i Dobanavaca.

USKORO POČINJU RADOVI ZA AUTOPUT PRELJINE - POŽEGA

Zorana Mihajlović je ujedno najavila da će radovi na izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 početi 17. maja.

"Ova deonica, duga 30,9 kilometara, važna je za povezivanje Srbije sa regionom, jer se njom ne povezujemo samo sa Crnom Gorom, nego i nastavljamo gradnju autoputa ka Bosni i Hercegovini", rekla je Zorana Mihajlović.

DoKaže i daočekuje da ugovor za izgradnju deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, bude u maju u parlamentu, a da je cilj da do kraja godine počnu radovi.

"DEONICA PRUGE NOVI SAD - SUBOTICA NAJVAŽNIJA INVESTICIJA - MILIJARDU EVRA"

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djole

A od Ljiga do Beograda nikom nista...Trebalo je da bude otvoreno pre 2 godine. Alooooi

Van Helsing

Bolje govori Srpski, nego pola Srbije.

Van Helsing

Bravo

special image