Žrtva tih modernih džeparoša saznao je odmah, još dok je boravio na skijalištu na Južnom Tirolu, da mu je račun "tanji" za otprilike 1.000 evra, piše Slobodna Dalmacija.

"Na sreću sam ugovorio uslugu koja mi omogućuje da, po svakoj obavljenoj transakciji, primim SMS poruku od banke. Tako mi je prvo stigla poruka u kojom me “obaveštavaju” da sam u tom momentu - dok sam bio na skijanju i Italiji - potrošio 4.500 danskih kruna, i to - u Danskoj?! To je otprilike 4.500 kuna", kazao je opljačkani Splićanin.

Dodao je da su mu u istoj minuti stigle još dve poruke, ovaj put iz Holandije, i to jedna na 200 eura, a druga na 260 evra, dok je on i dalje bio na žičari u Italiji...

"Kako je reč o bankovnoj kartici koju vrlo retko koristim za nekakve transakcije, a ne dižem ni novac na bankomatu, naravno, shvatio sam odmah da sam žrtva prevare. Nisam čekao ni trenutka, kontaktirao sam Raiffaisen banku u Hrvatskoj, koja mi je izdala karticu, da ih obavestim kako sam 'pokraden'", kazao je Splićanin.

On je naveo da je banka pokrenula postupak za povraćaj novca i blokirala karticu.

"Na sreću, jer je idućeg dana bio novi pokušaj krađe. Kako bilo, saznao sam da sam žrtva tzv. electronic pickpocketinga. Pojma nisam imao što to znači", naveo je Splićanin.

Electronic pickpocketing možemo prevesti kao "elektronsko džeparenje".

"Neko mi je, kako sam obavešten, skenirao karticu iz neposredne blizine, verovatno preko uređaja nalik onom POS-ovu, ali ko bi znao kada - moglo je biti i pre šest meseci, na primer. Od mene je ta osoba morala biti udaljena tek nekoliko centimetara jer se samo na taj način mogu skinuti svi podaci", objasnio je pokradeni Splićanin.