Prestižnu nagradu na polju obrazovanja profesorki iz Rožaja dodelila je svetska organizacija Green ThinkerZ, koju je osnovala grupa istraživača iz Australije, Kine i Indije.

Profesorka iz Rožaja kaže da su istu nagradu dobila još dva nastavnika iz Egipta, i po jedan iz Katara, Norveške, Bahreina i Portugalije.

“Sasvim slučajno sam se javila na konkurs za ovu nagradu jer sam verovala da sam verovatno ja osoba kojoj ta nagrada treba da pripadne. Smatram da je nastava u našim školama daleko od tradicionalnog načina, a nove generacije zahtevaju inovacije, nešto posebno što bi dalo doprinos društvu kroz obrazovanje”, rekla je Šabotićeva za list Dan.

Ona je dodala da je organizaciji Green ThinkerZ, čiji je sada postala član, poslala spise, video zapise i drugu dokumentaciju o onome što je radila u poslednjih skoro tri decenije rada u obrazovanju.

U obimnoj dokumentaciji opisala je sve inovacije u nastavi koje je sprovodila a što je, kako smatra, obrazovanje podiglo na veći nivo, te da njene metode tek treba da budu uvedene u praksu kroz nastavne programe.

Šabotićeva je objasnila da je njen integrativni pristup nastavi jako zaintrigirao žiri koji je dodelivao nagrade, a koji je produkovan kroz projekat Kocka u svemiru.

Za nju najveća nagrada je to što je uzor svojim učenicima.

“To smatram najvećim uspehom jer znam da sam uspela da u njihova srca usadim ljudskost, dobrotu, humanost. Ako bi me neko pitao ja bih u školama uvela predmet empatija”, kaže Šabotićeva.

Profesorka rožajske gimnazije je nedavno realizovla projekat međunarodnog karaktera u kojem je učestvovalo 1.600 učenika koji su imali priliku da predstave svoju inovativnost i znanje.

“Od septembra do današnjeg dana ja i moji učenici dobili smo nekih 12 nagrada”, rekla Šabotićeva koja je, podseća podgorički dnevnik, dobitnik i priznanja Oktoih.

Dobitnica je i nagrade Iskra, zlatne plakete za preduzetništvo u obrazovanju i kulturi Šantićevo pero i prestižne nagrada za najboljeg nastavnika sveta.