"Ono što je najteže za sadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića jeste to što je ateista i nekršten, a stvara svoju autokefalnu crnogorsku crkvu. To je bezumlje", ocijenio je mitropolit Amfilohije novinarima u Beogradu.

Mitropolit Amfilohije kaže da ne zna ko Đukanoviću pomaže u tome.

"Ako je u pitanju NATO pakt, onda je to bezumlje dvostruko, ali ja se nadam da, ipak, NATO pakt takvo bezumlje neće podržati iako je možda i malo teža bezumlja podržao otimajući Kosovo i Metohiju, bombardujući nam i rušeći hramove", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije smatra da predsednika Crne Gore niko pred istorijom ne može da opravda.

"Bilo kako bilo, ovo je bezumlje Đukanovića koje ne može opravdati pred istorijom ničija zapovest i naredba, ako je imao od nekoga naredbu", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je ocenio da to što Vlada Crne Gore ne želi da povuče Zakon o slobodi veroispovesti predstavlja nastavak torture.

"To je nastavak torture koju Crna Gora podnosi od 1945. godine, to je bolest zvana brozomora kojom su zatrovani oni koji su sada na vlasti i koji nemaju osećanje za sopstveni narod", rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije kaže da je zato zvaničnu Podgoricu pozvao da poštuje želju naroda iskazanu na mirnim litijama i da prestane da truje narod "bratomržnjom".

"Zato sam i rekao - ako ste narodna vlast, vidite šta radi narod. To su desetine hiljade ljudi širom Crne Gore", poručio je mitropolit Amfilohije.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti na delu veoma intenzivna kampanja napada na Crnu Goru iz Srbije sa svih nivoa i da su o tome razgovarali sa NATO partnerima koji su im poručili da uvek mogu računati na podršku.