Predsednik Vlade Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju da bude obustavljena primena Zakona o slobodi veroispovesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.

"Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi veroispovesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i pre nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rešenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno - Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi veroispovesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sledeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda", saopštio je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Crnogorski premijer je naveo da su ovo "činjenice i istina koje građani i vernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika".

"Nažalost, sa druge strane je kao odgovor usledio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumevanja i konfrontacija koje u cladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rešenje, Srpska pravoslavna crkva nastavlja da krši zakon u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih", rekao je Duško Marković.

LITIJE MOGU, ALI DA SE POŠTUJU SVE ZDRAVSTVENE MERE

On je poručio da je Crna Gora je demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dokle god ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će vlada obezbiditi njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

"Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumeva primenu epidemioloških mera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rešenja u najboljem interesu pravoslavnih vernika. Naša namera je da ostavimo ambijent i nasleđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rešenja, ali ne za ucene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike", jasna je poruka predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.

Episkospi savet SPC u Crnoj Gori objavio je saopštenje u kojem ocenjuje da "najnovija zbivanja nedvosmisleno govore da je Vlada Crne Gore praktično odustala od dijaloga i pregovora".

"Prošlo je mesec dana otkako čekamo odgovor premijera Duška Markovića na mitropolitov dopis da se dijalog i pregovori nastave odmah posle objavljenog ublažavanja zdravstvenih mera početkom maja ove godine. Do danas ga nismo dobili! Izjava Blaža Šaranovića, direktora Uprave za imovinu, od 6. juna ove godine, jasno nam govori da država - ignorišući dijalog i pregovore - počinje sprovođenje diskriminatornog zakona! Sprovoditi odredbe zakona čije je odredbe stručna javnost ocenila kao neustavne i diskriminatorne vređa ljudsku inteligenciju i grubo narušava duh elementarnog dijaloga i dogovora i osnovnih ljudskih prava. Očekivali smo, i bio je elementarni red, da će se državni organi suzdržati od bilo kakvih aktivnosti u vezi sa primjnom ovog zakona - dok se pregovori ne bi okončali. Ali ne samo da to nije učinjeno, već su svojim jednostranim pravnim aktivnostima državne vlasti potvrdile da nisu za pregovore ni dogovore, za koje su se do sada samo verbalno, pred domaćom i međunarodnom javnošću, navodno zalagale", navodi se u saopštenju.

Crna Gora je objavila kraj epidemije i sebe proglasila "zonom oslobođenom od korone" (Corona Free destination), ali je ostala naredba o zabrani javnih okupljanja, što se odnosi i na skupove verskih zajednica. Ali, uprkos tome iz Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori najavili su da će od nedelje, 14. juna ponovo organizovati litije, kao vid protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litije, koje su pokrenute nakon usvajanja pomenutog zakona, kojem se SPC i vernici protive, smatrajući da će time biti oduzeta crkvena imovina, nisu održavane nekoliko meseci zbog epidemije korona virusa, ali su dva verska okupljanja, najpre u Beranama a potom i u Nikšiću, izazvala tenzije, jer je vlast potom pozvala sveštenstvo na odgovornost. Pogotovo je bilo problematično u Nikšiću, 12. maja, gde se molitva pretvorila u litiju, a vladika Joanikije je stao na čelo kolone, zajedno sa sveštenicima, zbog čega je potom uhapšen, a on i osam sveštenika će pred sudom odgovarati po optužbi da su ugrozili zdravlje ljudi.

Predstavnici SPC u Crnoj Gori, međutim, ukazuju da vlast ima dvostruke aršine, jer su u Crnoj Gori održana neka javna okupljanja, a niko zbog toga nije odgovarao - miran građanski, antirasistički protest u Podgorici, kao i proslava Dana nezavisnosti Crne Gore 21. maja. Vlast na to odgovara da niko, pa ni Crkva, ne može da bude iznad zakona koji je jednak za sve.