Najmanje četvorica od pet crnogorskih pomoraca sa kontejnerskog broda “MSC Gayane”, koji su pre godinu uhapšeni u SAD u najvećoj zapleni narkotika u istoriji te države, specijalno su regrutovani za taj konkretan kriminalni zadatak u Crnoj Gori pre njihovog ukrcaja na brod italijansko-švajcarske kompanije Mediterranean Shipping (MSC), pišu Vijesti.

Podgoričke Vijesti prenose da su Crnogorski pomorci navodno bili glavni u koordinisanju izvođenja tog posla sa za sada neimenovanim saradnicima van broda, a sve sa namerom da se u luke SAD i Evrope prošvercuje skoro 20 tona kokaina visoke čistoće.

Proizilazi to iz dokumenata objavljenih nakon što je jedan od uhapšenih Crnogoraca sa tog broda - dvadesetsedmogodišnji V.P iz Kotora, pred američkim sudom je u ponedeljak proznao krivicu za kriminalno udruživanje sa ciljem prodaje narkotika.

Za to krivično delo Pendi u SAD preti minimalna kazna zatvora od 10 godina, odnosno doživotni zatvor u najgorem slučaju, pišu Vijesti.

Sa dela dokumenata iz priznanja krivice V.P. pred američkim pravosuđem skinuta je oznaka tajnosti, a deo dokumentacije iz istrage, koju su vodili agenti federalne Agencije za borbu protiv narkotika DEA i Agencije za državnu sigurnost SAD-a, procurio je u javnost.

Američki mediji koji su preneli sadržaj tih papira pišu o gotovo filmskim aspektima tog sada već istorijskog događaja kada je borba protiv šverca narkotika na teritoriji SAD u pitanju, nazivajući čitav slučaj broda "MSC Gayane" svojevrsnom pomorskom verzijom čuvenog Al Paćinovog filmskog hita o južnoameričkim švercerima droge "Lice sa ožiljkom".

Agenti i policajci upali su 17. juna prošle godine na megakontejnerski brod, neposredno nakon što je uplovio u luku Filadelfija na istočnoj obali SAD.

Oni su drogu pronašli sakrivenu u kontejnerima, tom prilikom je otkriveno 15.582 pakovanja kokaina ukupne težine 19,76 tona i procenjene ukupne vrednosti u uličnoj prodaji u SAD većoj od 1,3 milijarde dolara.

U toj najvećoj ikad u istoriji SAD zapljeni narkotika, američka policija i istražitelji uhapsili su sedam od nešto više od 20 članova posade - Crnogorce V.P., B.M., A.K., N.I. i I.Đ., kao i dvojicu državljana Samoe, prenose Vijesti.

Prema pisanju portala Freightwaves.com, koji se poziva na objavljene i dokumente iz istrage koji su procureli u javnost, proizilazi da je trećina ukupne posade broda bila lično uključena u operaciju.

"Četvorica od njih su navodno za ovaj švercerski posao namenski regrutovani još u Crnoj Gori, pre nego što su se ukrcali na brod kao članovi posade. Iz dokumenata o priznanju krivice V.P. proizilazi i da su crnogorski članovi posade broda obavljali koordinaciju sa ostalim učesnicima u švercerskom lancu van broda, koristeći kriptovane mobilne telefone za komunikaciju. Pema navodima optužnice protiv drugog učenika tog kriminalnog događaja N.I., a koja datira iz septembra 2019. godine, ovi koji su bili uključeni u zaveru za šverc droge nastojali su da u to uključe i druge članove posade broda koristeći se i raznim metodama za zastrašivanje i pretnjama", piše američki portal.

Napominju da je reč o "spektakularnom događaju u svakom pogledu" - počev od rekordne količine zaplenjene droge, preko toga da je ona pronađena na brodu kojim upravlja jedna od najvećih svetskih brodarskih kompanija, a koja je zvanično u vlasništvu jedne od najvećih američkih banaka J.P. Morgan, do zavere među posadom, noćnih veza sa švercerima na moru pred obalama Južne Amerike, do "švercerske mreže koja prekriva celi svet".

"Sve zajedno ovo zvuči kao svojevrsno 'Lice sa ožiljkom na moru'", piše američki portal, iznoseći detalje iz istrage koji pokazuju da je, dok je MSC Gayene plovio uz zapadnu obalu Južne Amerike na svojoj redovnoj liniji od Pacifika prema SAD i Evropi, na brod ukrcano skoro 20 tona kokaina kojeg su do njega dovezli brzi, manji gliseri.

Ukrcaj droge na megakontejneraš obavljao se na pučini, u plovidbi između luka u koje je taj brod po redu plovidbe svraćao u Panami i Peruu.

Najpre je na delu putovanja južno od Paname prema Peruu jedne noći uz "MSG Gayane" prišlo šest glisera nakrcanih drogom koja je sa njih, korišćenjem brodske dizalice na kontejnerašu, prebačena na "MSC Gayane" i sakrivena među legalnim teretom - raznom robom u više kontejnera.

Isto se dogodilo i druge noći i na plovidbi u obrnutom smeru - kada je brod iz Perua vozio prema Panamskom kanalu - tada je droga pretovarena sa još osam glisera.

Kokain zapakovan u briketima je sakrivem među ostalim teretom u kontejnerima sa kojih su članovi posade broda uključeni u švercerski lanac skinuli carinske plombe i nakon toga ih zamenili falsifikovanim plombama.

Prema navodima iz priznanja krivice V.P., članovi posade koji su bili uključeni u taj posao radeći na dizalici ili pomažući da se droga ukrca i sakrije među legalnim teretom na brodu, plaćeni su sa po 50.000 dolara.

Cela operacija noćnog prekrcaja droge na otvorenom moru po Pendi, trajala je od 30 do 40 minuta u oba slučaja.

Jedan od uhapšenih članova posade američkim istražiteljima je ispričao da je, navodno, sličan švercerski poduhvat već bio realizovan i na prethodnom putovanju broda "MSC Gayane" na tom delu njegove redovne linije između luka Kalao u Peruu, Bonaventura u Kolumbiji, tranzita Panamskog kanala i dalje prema lukama Kristobal u Kolumbiji, Friport na Bahamima, Fladelfija u SAD i Roterdam u Holandiji.