Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovnić Bojović posetila je Srbiju, pa otkrila kakva smatra da će biti situacija na leto i da li će srpski turisti ove godine moći da se odmore na crnogorskom primorju.

"Zdravlje građana je naš osnovni prioritet i to se neće promeniti. Isto tako moramo imati na umu da je za jak i stabilan zdravstveni sistema neophodna jaka ekonomija, a u ekonomskom smislu Crna Gora ne bi smela da dozvoli propadanje još jedne letnje sezone. Prošle godine smo završili s dvostruko lošim skorom - zatvorenom zemljom i izgubljenom letnjom turističkom sezonom, s jedne, i neuspelim pokušajem sprečavanja širenja virusa korona, s druge strane", rekla je ona za "Blic" i dodala:

"Država će angažovati sve kapacitete da Crna Gora ovog leta bude zdravstveno bezbedna i otvorena za turiste, naročito one iz regiona, a prvenstveno iz Srbije koji, prirodno, čine veliki deo naših gostiju. Sve naše aktivnosti trenutno su usmerene da Crnu Goru ovog leta učinimo zdravstveno bezbednom destinacijom."

"Priznaćemo sve vakcine koje imaju dozvole"

"Uslove za ulazak u Crnu Goru diktiraće naša epidemiološka situacija, ali i situacija u zemljama iz kojih se dolazi. Kao što sam navela, naš apsolutni prioritet je zdravlje građana, ali znamo da je i za njegovo očuvanje potrebna jaka ekonomija. U cilju zaštite zdravlja ljudi vrlo je moguće da će iz nekih zemalja biti potrebna određena vrsta testa za ulazak, ali nezgodno je to predviđati. Svet govori o potencijalnim vakcinalnim pasošima, ali sve je to i dalje na nivou ideje. Što se različitih vakcina tiče - sve koje budu u prometu uz validne dozvole biće jednako tretirane", istakla je ministarka, pa pohvalila stanje u Srbiji:

"Rezultat koji Srbija ostvaruje u vakcinaciji zaista je fascinantan i može da bude primer mnogim razvijenijim i bogatijim zemljama."

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.