Crna Gora ima novog premijera. To je predsednik pokreta "URA" Dritan Abazović. Abazović je rođen 25. decembra 1985. godine u Ulcinju.  Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Ulcinju. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, smjer Politikologija, Univerzitet u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu.

Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odbranio je doktorsku disertaciju na temu “Globalna politika – Etički aspekti globalizacije.

I danas se pamti njegova izjava iz 2015. godine da je u Crnoj Gori najteže biti Srbin. On se u intervjuu sa INS4 složio sa ocenom da je u današnjoj Crnoj Gori najteže biti Srbin, dodajući da je to poražavajuće za crnogorsko društvo.

"Srbi u Crnoj Gori zaslužuju jednaka prava kao i ostali građani i sve dok bilo koji vid diskriminacije nad njima ili nekim drugim narodom u Crnoj Gori bude aktuelan, država se neće zaokružiti u građanskom smislu. Na žalost dok je ove anti-građanske vlasti, pomaka sigurno neće ni biti”, naveo je tada Abazović.

I tada je izneo sada već dobro poznati svoj stav da se zalaže da ulazak Crne Gore u NATO, ali, kako je tada rekao, o tom pitanju treba otvoriti dijalog sa građanima.

"Građani se ni u kom slučaju ne smeju zaobići kada je ova važna odluka u pitanju, a stvar je racionalnosti i pragmatičnosti koji će se model na kraju primeniti. Ako imamo dobro informisane građane, biće jasno da li treba ići na referendum ili ne", rekao je 2015. Abazović.

Pored ovoga, ostaje upamćena i njegova polemika 2013. u Skupštini sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koji ga je posle žustre rasprave nazvao "bitangom". Uvredi je prethodila polemika premijera i poslanika Pozitivne Crne Gore koji su od Đukanovića tražili da odgovori na pitanja o "milionskim kreditima koje su uzimale Đukanovićeve firme" u vreme dok on nije bio na čelu vlade. Poslanici Pozitivne su priču o višemilionskim kreditima Đukanovića postavili u kontekstu priče o vladavini prava i "određenom broju lica" koja su, po oceni Pozitivne Crne Gore, van zakona.

Premijer je negirao da su njegove firme svojevremeno uzimale kredite i naveo da je pozajmljivao novac kao građanin. On je rekao da izjave predstavnika Pozitivne Crne Gore ukazuju na nervozu zbog rezultata na nedavnim lokalnim izborima u tri opštine na kojima je rezultatski dominirao Đukanovićev DPS. Đukanović je Pozitivnu Crnu Goru nazvao strankom koja je "formirana da bi branila interese medijske mafije".

Na Đukanovićeve reči reagovao je poslanik Pozitivne Dritan Abazović, koji mu je poručio da je to "prvi i poslednji put da neko kaže, da bilo koji poslanik Pozitivne brani interese mafije".

"Sram te bilo, bitango!", odgovorio je Đukanović Abazoviću.

Podsetimo, nedavno je u Crnoj Gori izglasana nova vlada na čelu za Abazovićem. Za izbor nove Vlade i ekspoze mandatara glasalo je 45 poslanika nove većine, protiv su bila tri poslanika SD-a. Abazović je u završnom obraćanju poslanicima Skupštine Crne Gore, na sednici parlamenta u Cetinju, istakao da je ponosan na sve što je u prethodnih godinu i po dana radio kao potpredsednik prethodne Vlade, prenose Vijesti.

"I ponovio bih većinu svojih poteza, da sam u situaciji. Tri puta sam donosio teške, ali ispravne odluke“, istakao je on.

Rekao je da je 30. avgust 2020. vrlo značajan datum u istoriji, jer se tada pokazalo da glas u Crnoj Gori nešto vredi i da smjena vlasti nije nikakav bauk.

"Kako smo smenili prethodnu, nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smeniti 43. vladu", poručio je on.

(MONDO)