• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE UBISTVO UBICE SA CETINJA KRIVIČNO DELO? EVO ŠTA KAŽE ZAKON! Advokat objasnio da li Kaluđerović može da odgovara

Autor Ivana Lazić

Istragom još nije utvrđeno da li su Vuka Borilovića usmrtili meci koje je na njega ispalio komšija Neno Kaluđerović ili policajci.

 Da li Cetinjanin može biti krivično gonjen zbog ubistva Vuka Borilovića Izvor: Youtube/Sccreenshot/Pobjeda/Instagram/Screenshot/Podgoricke fore

Državna tužiteljka Višeg tužilaštva Andrijana Nastić saopštila je sinoć da se sumnja da je Cetinjanina Vuka Borilovića (34) koji je juče ubio 10 osoba, a šest ranio ubio sugrađanin Neno Kaluđerović. Načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je danas da Cetinjanin N.K., koji je pucao juče na Borilovića, nije trenutno dostupan crnogorskoj policiji. Iz policije je ranije danas saopšteno da još uvek nije utvrđeno da li je Borilović preminuo od projektila koji su u njega ispalili policajci ili N.K.

Nakon objavljivanja informacije da postoji mogućnost da je Borilovića usmrtio Kaluđerović, nameće se pitanje da li Cetinjanin može biti krivično gonjen ili oslobođen. Advokat Stefan Jovanović je u izjavi za portal CdM pojasnio kako je zakonskom regulativom tretirana ovakva mogućnost.

Možda će vas zanimati

“Pre svega postupajući tužilac, nakon što prikupi sve relevantne podatke i činjenice sa terena, utvrdiće da li postoji osnov ili pak osnovana sumnja da li je neko lice počinilo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Preslikano na ovaj užasni, tragični događaj, to znači da će tužilac, nakon prikupljanja svega neophodnog, utvrditi da li su postupanjem tog lica, ostvareni elementi nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj duznosti”, pojašnjava Jovanović.

Ukoliko jesu, dodao je on, tužilac je ovlašćen da pokrene krivični postupak.

“Što se tiče toga da li ovo lice može biti osuđeno ili ne, mogu reći da sam video na više portala potenciranje instituta kao što su nužna odbrana i krajnja nužda. Ukoliko u konkretnom slučaju ima uslova za primenu istih, odnosno jednog od ova dva instituta, a zavisno od okolnosti, onda nema krivičnog dela”, kaže sagovornik CdM-a.

Prema njegovim rečima, ovi instituti su propisani odredbama članova 10 i 11 Krivičnog zakonika Crne Gore i u njima je navedeno da nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani, odnosno da nije krivično delo ono koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

“Dakle, nema krivičnog dela ukoliko se radnje nekog lica mogu podvesti pod prethodno navedene institute. Takođe, oba instituta predviđaju i blaže kažnjavanje, odnosno oslobađanje od kazne ukoliko je došlo do prekoračenja istih. Svakako, treba dati šansu nadležnim organima da preduzmu sve radnje na koje su ovlašćeni, a kako bi utvrdili sve okolnosti ove tragedije”, zaključio je Jovanović u izjavi za CdM.

Šta piše u Krivičnom zakoniku Crne Gore

Nužna odbrana

Član 10

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremeno ili neposredno predstojeći protivpravan napad.

(3) Učinilac koji je prekoračio granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio usled jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi od kazne.

Krajnja nužda

Član 11

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

(2) Krajnja nužda postoji kad je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu ili neposredno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo.

(3) Učinilac koji je sam izazvao opasnost, ali iz nehata ili je prekoračio granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod naročito olakšavajućim okolnostima, može se i osloboditi od kazne.

(4) Nema krajnje nužde ako je učinilac bio dužan da se izlaže opasnosti koja je pretila.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet povodom događaja koji se desio juče na Cetinju.

(MONDO/CDM)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bronby

Boze Boze kakvi krivicni zakoni postoje na ovoj zemaljskoj kugli?!?!?! Ovaj N.K ako se dokaze ga je on ubio, zaglavice najmanje 10 godina... Zemlja pravde i casti!