Nova 2023. godina će biti "posebna godina" za Hrvatsku. Uz brojne reforme, biće i nekoliko novina za turiste. U narednoj godini stanovnici ove zemlje moraju da se naviknu na brojna nova pravila. Uz napomenu da se to odnosi i na strane goste ili turiste koji će ove godine posetiti Hrvatsku ili letovati na hrvatskom Jadranu.

Novina se zove "ulazak Hrvatske u šengenski prostor i evrozonu 1. januara 2023." Austrijski list napominje da se Hrvatska ulaskom u Šengen suočava sa velikim izazovom jer mora da kontroliše i zaštiti spoljnu kopnenu granicu Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji u dužini od čak 1.350 kilometara. A ona vazdušna granica "pada" 26. marta 2023. godine, čime će se završiti i kontrole na hrvatskim aerodromima. Pod naslovom "Olakšice i za turiste koji dolaze u Hrvatsku", list ističe da u Novoj godini više neće biti graničnih kontrola, a turisti će moći slobodno da uđu u Hrvatsku bez zaustavljanja i čekanja, koje je nekada trajalo satima na graničnim prelazima leti.

On napominje da Hrvatska ukida 73 granična prelaza prema Sloveniji i Mađarskoj. Takođe kuna, kao sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, 15. januara odlazi u istoriju. Do tada, odnosno od 1. do 14. januara 2023.

(MONDO/Večernji list)