Crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću su otkazale kočnice na službenom automobilu marke "mercedes" prilikom službenog puta u Tivat, pišu "Vijesti". Kočioni sistem na službenom vozilu je naglo prestao da radi dok je Abazović bio na Obzovici, pedesetak metara pre velike nizbrdice.

Incident se dogodio u ponedeljak 31. jula kada je premijer Crne Gore išao u službenu posetu Tivtu. Prema nezvaničnim informacijama, komandna tabla nije prikazala nikakvo upozorenje o prestanku rada kočionog sistema vozila.

Vozilo se zaustavilo na makadamu pored puta, a Abazović je tada prešao u drugi automobil iz pratnje. Od tada koristi drugo službeno vozilo marke "audi".

MUP Crne Gore kaže da dosadašnje kontrole ukazuju da je reč o kvaru zbog starosti vozila i velike kilometraže koju je to vozilo prešlo. Naglašavaju da je prvi čovek te institucije i partijski kolega Abazovića, Filip Adžić, inicirao vanredni pregled od strane Direktorata za bezbednosno-nadzorne poslove kako bi se utvrdio uzrok i okolnosti pod kojim je došlo do ovog incidenta.

"Do sad odrađenom kontrolom uvereni smo da je kvar na vozilu nastao usled starosti i velike kilometraže koju je to vozilo prešlo, ali i da prethodno nisu postojali nikakvi indikatori koji bi ukazivali da može doći do takvog kvara na pomenutom vozilu", saopšteno je "Vijestima" iz MUP Crne Gore.

Objašnjavaju da je 12 godina prosečna starost službenih motornih vozila koja se koriste u okviru Odeljenja za obezbeđivanje domaćih ličnosti u cilju vršenja bezbednosti štićenih lica. Ta vozila se nalaze pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom službenika Uprave policije.

"Ali napominjemo, da se ista uredno tehnički održavaju i servisiraju posredstvom i u okviru kapaciteta Direkcije za održavanje i eksploataciju prevoznih sredstava i organizovanje ishrane i smeštaja, Ministarstva unutrašnjih poslova, pa se, s tim u vezi, i na taj način adekvatno ispunjavaju svi neophodni bezbednosni standardi utvrđeni na polju zaštite bezbednosti štićenih ličnosti. Kao i da za sada ne postoje indicije koje bi ukazivale na to, da je kvar na gore pomenutom vozilu u predmetnom događaju, uzrokovan ljudskim faktorom. Imajući u vidu da se radi o vozilu koje koriste službenici Uprave policije koji obavljaju poslove obezbeđenja predsednika Vlade Crne Gore, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić inicirao je vanredni nadzor od strane Direktorata za bezbednosno-nadzorne poslove radi utvrđivanja uzroka i okolnosti pod kojima je došlo do ovog događaja", dodaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

BONUS VIDEO:

Dritan Abazović Teodora Orlandić

(MONDO)