Institut Plavi svet saopštio je da je danas tokom dana dobio više dojava o viđenju grupe velikih kitova u Jadranu.

"Analizirajući snimke viđenja u blizini Korčule koje su nam poslali građani, utvrdili smo da se ne radi o velikom kitu (Balaenoptera phisalus), već o grupi od najmanje pet grbavih kitova (Phiseter macrocephalus). S obzirom da se radi o životinjama koji inače žive u područjima dubokim preko 1.000 metara, u Jadranu su u opasnosti od nasukanja i potonuća", upozorio je institut. 

"S obzirom da kitovi žive u područjima velike dubine i da njihov broj nije veliki, viđanja kitova u Jadranu nisu česta. Retko, ali redovno prisustvo kitova u Jadranu beležimo samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u Jadranu. Nažalost, u najvećem broju slučajeva poseta kitova srednjem i severnom Jadranu završavala se nasukavanjem i smrću jedinki posmatranih grupa, uglavnom sa italijanske strane Jadranskog mora. Zbog toga je neophodno na svaki način obezbediti praćenje ove grupe kako bi se utvrdio pravac kretanja i kako bi se na vreme mogle preduzeti aktivnosti spasavanja. 

Mole se građani da jave ako ih vide

Upravo zahvaljujući praćenju njihovog kretanja u Hrvatskoj, a na osnovu izveštaja građana i objava u medijima, u septembru 2014. uspeli smo da upozorimo kolege iz Italije na mogućnost pojave grupe u italijanskim vodama. Rezultat je bio pravovremeni odgovor Grupe za hitne intervencije u Italiji i četiri od sedam osoba su uspešno vraćene u more. Ovo je bila prva uspešno izvedena operacija vraćanja kitova u more na celom Mediteranu!

Poslednje viđenje kitova u Jadranu bilo je kod Rovinja u avgustu 2016. godine, kada su tri odrasle jedinke boravile na ovom području nekoliko dana.

BONUS VIDEO:

Ajkula u Herceg Novom Opština Herceg Novi

 (MONDO/Index.hr)