Riblji fond u Jadranskom moru se smanjuje alarmantnom brzinom, na njega utiču prekomerni lov, klimatske promene i useljavanje novih vrsta riba koje ugrožavaju postojeću riblju populaciju, zbog čega stručnjaci upozoravaju da "Jadran koji smo poznavali nestaje".

"Ribarstvo i naši riblji resursi imaju velike poteškoće, klimatske promene su veliki problem, Jadran kakav smo poznavali nestaje", rekao je Alen Soldo, profesor na Katedri za morske studije Sveučilišta u Splitu. U većini mediteranskih zemalja, uključujući Hrvatsku, plava riba je glavni deo ukupnog ulova, ribarska industrija strahuje da će zbog prevelikog ulova biti obustavljen ribolov, a administrativne mere su ili drastične ili odložene. "Dugo upozoravam da će stanje plave ribe u Jadranu, sardina i inćuna, pasti na najnižu tačku. Kada se to desilo, EU je tražila drastično smanjenje ulova, pa čak i zaustavljanje. Tada su počele mere koje više ne funkcionišu", kaže Soldo.

On predlaže da se uvede potpuna zabrana ribolova na određenom području na određeno vreme, ukoliko se ulovi suviše mlada riba koja se još nije mrestila. "Samo smanjenje količine ulova bez omogućavanja reprodukcije danas više ne funkcioniše. Nije isto da li ulovite 50.000 tona ribe koja se već mrestila ili 50.000 tona male nezrele ribe. Mi se bavimo merama gašenja požara umesto preventivnim", kaže Soldo za Hinu, prenosi Jutarnji.hr.

On se zalaže da se u hrvatskom gospodarskom pojasu potpuno zabrani ribolov jer je to područje jedno od glavnih mrestilišta na Jadranu. Soldo takođe upozorava da invazivne (imigrantske) vrste riba menjaju prirodno okruženje Jadranskog mora. "Jedna od najinvazivnijih vrsta, lavarica, prvi put je zabeležena na našem delu primorja prošle godine, a ove godine nekoliko puta. Poznato je da je ova riba promenila prirodnu sredinu na mnogim mestima Mediterana", upozorava Soldo.

Jakov Dulčić, naučni savetnik Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu, ističe da je u protekle tri decenije zabeležen dolazak 46 novih vrsta riba u Jadransko more, gde živi više od 460 vrsta riba. On kaže da je jedna od najgorih invazivnih vrsta u Sredozemnom moru vatra uočena kod Visa na dubini od 15 metara u avgustu 2021. godine, a u avgustu ove godine kod Račišća na ostrvu Korčula.

Stručnjaci su zabrinuti da agresivni osvajači ugrožavaju domaće vrste riba, a neke od njih predstavljaju pretnju po zdravlje ljudi. "Jedan primer je kamena riba u istočnom Mediteranu, čiji ubod može biti fatalan. Jedna od najsmrtonosnijih je plavopegava trubačica, koju zbog brzog osvajanja Mediterana nazivaju i 'lesepski sprinter'", kaže Dulčić.

BONUS VIDEO: 

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA Kurir teleivizija

(MONDO)