Otac ubijene devojčice Vanje Đorčevske (14), Aleksandar, ostaje u pritvoru jer je Krivični sud odbio zahtev da mu se pritvor zameni kućnim. 

"Sudija za prethodni postupak, na predlog odbrane oca brutalno ubijene Vanje Đorčevske, koji je osumnjičen za krivično delo otmice iz čl. 141 stav 2 u stavu 1 KZ, a u vezi sa ubistvom maloletne Vanje i Pančea Žežovskog (74), iz Velesa, da meru pritvora zameni kućnim pritvorom, po pribavljenom mišljenju nadležnog javnog tužioca doneo je rešenje kojim se odbija predlog odbrane", navodi se u saopštenju Krivičnog suda.

Protiv ove odluke stranke imaju pravo žalbe Krivičnom veću. Advokat Tufegdžić, uveren u nevinost svog klijenta, kaže za da bi, iako za njega nijedna mera nije opravdana, kućni pritvor pomogao porodici pogođenoj velikom tragedijom. Tufegdžić tvrdi da Aleksandar Đorčevski još nije saslušan u tužilaštvu, navodeći da je samo dao izjavu u predistražnom postupku.

Advokat je ranije rekao da tužilac iz skopskog tužilaštva ima konfuznu i neosnovanu teoriju. On ističe da je podneo nekoliko hitnih zahteva za dobijanje dokaza sa kojima je njegov klijent u pritvoru. "Više od mesec dana traje ćutanje i ignorisanje odbrane u odnosu na dokaze od strane tužilaštva, čime se narušavaju osnovna elementarna prava osumnjičenog na odbranu.

Činjenica je da je tajnost istrage nesporna ali je takođe nesporno da izabranom braniocu moraju biti obezbeđeni isti dokazi kao i braniocu po službenoj dužnosti angažovanom u početnoj fazi postupka od strane suda i tužilaštva. Po isteku mandata advokat nema obavezu da ove dokaze izvedene u njegovom prisustvu preda izabranom braniocu", rekao je Tufegdžić, piše skopje1.mk.

Podsetimo, Vanjino telo pronađeno je 3. decembra u ataru sela Brazda, a nedaleko odatle pronađeno je i vozilo kojim je kidnapovana. Kako je navedeno od prvobitnog saopštenja MUP, motiv je bio lični interes. Inače Ljupčo Palevski, osumnjičen za otmicu i ubistvo Vanje Đorđevske iz Skoplja, kao i za ubistvo Pančeta Žeževskog (74), uhapšen je u Turskoj i očekuje se da uskoro bude izručen Severnoj Makedoniji.

BONUS VIDEO: 

SVIREPO UBISTVO DEVOJČICE U MAKEDONIJI POTRESLO REGION! Reporter Kurira traži vezu između dva ubistva: OVO DODATNO ZABRINJAVA Kurir TV

(MONDO/I.V.)