"Kada izađem iz zatvora, likvidiraću sutkinju Županijskog suda u Varaždinu. Staviću ručnu bombu u njen cvetni aranžman na grobu njene majke. Ako ne, naći ću neki drugi način da je se rešim", rekao je stari poznanik policije Darijo R. (45) svom zatvorskom cimeru N.D. u Izdvojenom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Lepoglavi.

Dovoljno je bilo da njegov cimer izađe iz sobe i napiše pismo varaždinskom istražnom sudiji, u kojem navodi da ima saznanja o osobi koja priprema njeno ubistvo. Policija je vrlo brzo, sasvim opravdano, stigla u ćeliju u Lepoglavu, pa je Darijo R, kao zatvorenik pod istragom, zaradio još jednu krivičnu prijavu. I opet za pretnje smrću.

Trenutno je na izdržavanju zatvorske kazne u splitskom zatvoru i čeka suđenje za svoje poslednje delo. Kako se navodi u krivičnoj prijavi, pretnje su upućene zbog netrpeljivosti prema istražnom sudiji koja je postupila po službenoj dužnosti, pa mu zbog svega toga preti kazna od još 14 meseci zatvora. 

I dok se okrivljeni brani ćutanjem, njegov cimer iz ćelije koji ga je "ocinkario" prisetio se kobnog dana u novembru 2022. godine kada mu je cimer Darijo R. otkrio bolesni plan. "Dok je Darijo konzumirao Suboksone (lek za lečenje zavisnosti od opioidnih (narkotičkih) lekova), vređao je varaždinskog sudiju. Tada je počeo da joj preti, govoreći da je prikupio sve podatke o njoj, uključujući i podatke o tome gde živi i da živi sama. Napomenuo je i da zna da svaki dan obilazi majčin grob na varaždinskom groblju i da će na odlasku lično staviti bombu u cvetni aranžman. Sve mi je to delovalo ozbiljno, ono što je govorio", prisećao se N.D. koji je, pak, na ovaj način pokušao da sebi pribavi korist u vidu puštanja iz istražnog zatvora.

Upravo to je zaključila navedena sudija kada je dobila njegovo pismo upozorenja iz Lepoglave. "To pismo sam shvatila kao pokušaj N.D. da dobije određenu odluku koja bi mu bila povoljna protiv zakona. Mislim na ukidanje istražnog zatvora jer je u pismu naveo da treba da mu pomognem i da će mi onda reći ime osobe koja priprema moje ubistvo. Nakon što su mi policajci predali poruku o pravima žrtve, saznala sam da bi Darijo R. bio osoba koja priprema ubistvo. Okrivljenom sam lično odredila istražni pritvor 3. oktobra 2022. godine i ličnim posmatranjem sam primetila da se radi o korisniku droge koji ima problema sa agresivnim ponašanjem i da iz tog razloga može da vrši pretnje, kao što je postavljanje bombe na grob moje pokojne majke, koji često posećujem", rekla je sudija. 

Inače, Darijo R. rođen je u Sarajevu i živeo je pre odlaska u zatvor u Podravini. Po zanimanju je instalater grejanja, ali i kuvar, nema dece i lošeg je materijalnog stanja. I već ima nekoliko bezuslovnih osuda za pretnje smrću. U jednom slučaju osuđen je na godinu dana zatvora 2021. godine, a u drugom mu je suđeno za nasilje u porodici i nanošenje povreda i oštećenje tuđe stvari, za šta je osuđen na godinu i osam meseci 2022. godine.

BONUS VIDEO:

"AKO ZATVORE SEDNICU SB UN, NEŠTO KRIJU OD JAVNOSTI" Nikola Šainović; Nadam se da će zapadne siče shvatiti DA RADE PROTIV SEBE Kurir TV

 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)