Velika je potražnja za sezonskim radnicima u Hrvatskoj, a komšije su najviše spremne da plate za kuvare i konobare, čije mesečne zarade idu i do 3000 evra. Najviše posla za naše ljude ima u Istri

Poslodavci iz okruženja počeli su još u aprilu da traže radnu snagu za letnju sezonu. Ima posla u građеvinarstvu, trgovini, a najtraženiji su ugostiteljski radnici. Agentkinja za zapošljavanje Gordana Perge kaže da najviše sarađuju sa ugostiteljima iz Hrvatske, koji nude dobre uslove.

"Sa Grčkom manje radimo zbog brojnih zakonskih odredaba, ima potražnje i u Crnoj Gori, ali u Hrvatskoj radimo sa preko 100 ugostiteljskih objekata. Najviše radimo Istru. Tu imamo najbolji odziv i taj ‘povratni’ momenat da su naši ljudi tamo najviše prihvaćeni”, kaže Perge.

Potrebni su i pomoćni radici, servirke, sobarice, pica i roštilj majstori.

"Većinom radimo sa privatnim ugostiteljskim objektima. Manje radimo sa hotelima jer su niže plate nego u restoranima”, kaže Perge.

Dodaje da konkretno, zavisno od radnog vremena, za kuvare platu idu od 2500 do 3000 evra. Za konobare od 1500 do 1800 evra, što opet, zavisi i od radnog iskustva.

"Mnogo znači kada konobar zna dva strana jezika, nemački je prioritet svima. Kada zna da radi konkretna a la carte poslovanja, filetiranje ribe, dekantiranje vina, onda se drugačije ceni u odnosu na klasičnog konobara”, objašnjava on.

Bonus video:

BIVŠA HRVATSKA PREMIJERKA ŽIVI U STANU PROTERANIH SRBA: Advokat Cvejić podsetio na jeziv slučaj u kom učestvovala Jadranka Kosor Kurir televizija

(Vreme, Mondo, I.L.)