Oni su za vikend najavili okupljanje i defile ultradešničara iz Evrope u znak podrške hrvatskim generalima osuđenim u Hagu.

Kao odgovor na akcije ultradesničara, aktivisti Građanske akcije pozvali su antifašiste na kontramiting, u subotu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Seriji oštrih osuda nacionalističkog skupa u hrvatskoj javnosti i medijima, pridružio se i predsednik Ivo Josipović.

Desničarska i vanparlamentarna HČSP ranije je za petak najavila skup na kojem se očekuje dolazak više ultradesnih stranaka i udruženja iz Mađarske, Bugarske, Nemačke, Austrije, Francuske i Flandrije u Belgiji. Među njima je i mađarski Omladinski pokret "64 županije", koji ima teritorijalne pretenzije prema Srbiji i Hrvatskoj. Defile je planiran za subotu.

Članovi HČSP, predvođeni predsednikom stranke Josipom Miljakom su povodom godišnjice NDH na zagrebačkom Mirogoju položili vence i zapalili sveće na bivšem groblju palih ustaša od 1941. do 1945. godine, koje je nakon Drugog svetskog rata preorano.

U Splitu, oni su isto učinili na groblju Lovrinac, kod krsta za hrvatske vojnike poginule u ratu 1990-ih, kao i kod spomen krsta palih hrvatskih vojnika od 1941. do 1945. godine.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da ne podržava održavanje međunarodnog ultradesničarskog defilea u Zagrebu. "Među učesnicima su i oni koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske, a u programima imaju govor mržnje. Nisam srećan zato što su oni ovde", izjavio je Josipović, dodavši da će oni, shodno hrvatskim zakonima, dobiti ili neće dobiti odobrenje za pojedine sastanke.

U organizovanju konferencije, HČSP se ranije dogovorio s Maticom Hrvatskom da im iznajme dvoranu, ali je nakon žestokog reagovanja medija i javnosti Matica odustala, tvrdeći da ih o tome niko nije kontaktirao, iako je predsednik Matice Igor Zidić priznao da je kontakata bilo.

Predsednik HČSP Miljak izjavio je da će se konferencija na kraju održati u hotelu "Palas" u centru grada. On očekuje dolazak oko 100 predstavnika politički srodnih stranaka i udruženja.

(Tanjug)