• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brković: Medenica bila dobrovoljac 1991.

Kontroverzni crnogorski književnik Jevrem Brković optužio je crnogorsku vlast da je povezana sa kriminalnim krugovima, a državnog tužioca Vesnu Medenicu da je bila dobrovoljac na Dubrovačkom ratištu. Medenica je odbacila te njegove optužbe.

Kontroverzni crnogorski književnik Jevrem Brković optužio je crnogorsku vlast da je povezana sa kriminalnim krugovima, a državnog tužioca Vesnu Medenicu da je bila dobrovoljac na Dubrovačkom ratištu. Medenica je odbacila te njegove optužbe.

„Znali smo da neki ljudi preko noći postaju bogataši, znali smo da oni poput hobotnice prianjaju za vrhove vlasti i da su ti pipci prisutni i u dijelovima državnih organa. Ali smo mislili da će se činom vraćanja državnosti Crne Gore mnogo što promijeniti, i da se mračnjaštvo više neće dogadjati u našoj sredini“, rekao je Brković u intervjuu koji je u petak objavio hrvatski „Feral tribjun“.

Brković je još naveo da se Medenica "u jesen 1991. sa svojim ocem i bratom u rodnom Kolašinu dobrovoljno prijavila i mesec dana provela na "takozvanom dubrovačko-hercegovačkom ratištu, u sastavu kolašinske brigade Veljko Vlahović", kao i da je tada radila kao sudija u Kolašinu.

"Danas ta ista osoba, u ulozi vrhovne tužiteljice Crne Gore, treba da sa Državnim odvjetništvom Hrvatske odredjuje protiv koga i da li će se podizati optužnice iz tog doba, ima li kaznenih elemenata za strahote koje su se dogadale na dubrovackom ratištu", kazao je Brković.

Demokratska srpska stranka u Crnoj Gori zatražila je u petak od tužioca Vesne Medenice da reaguje povodom Brkovićeve izjave da je vlast u Crnoj Gori povezana sa kriminalnim krugovima.

"Sve ono za šta je Brković optužio crnogorski državni vrh, dovoljno je da Vesna Medenica, ukoliko želi da radi svoj posao, reaguje", navodi se u saopštenju DSS-a. Ta stranka, medjutim, izražva sumnju da će Medenica proveriti istinitost Brkovićevih navoda.

Istrazivač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković u pismu Medenici je naveo da će istinitost tih navoda ozbiljno nametnuti dilemu da li ona može da nastavi da obavlja tu funkciju, posebno u kontekstu najave optužnica i sudskih procesa za povrede medjunarodnog humanitarnog prava.

On je izrazio sumnju da Medenica "ima dovoljno ličnih kapaciteta" da sa "punim poverenjem i kvalitetom" taj posao dovede do kraja.

Medenica odbacuje optužbe

Medenica je u petak odbacila Brkovićeve tvrdnje i u saopštenju za javnost ocenila da njegova izjava predstavlja "sramnu laž", ističući da je 1991. godine radila na poziciji osnovnog tužioca u Kolašinu za šta postoje pisani dokazi u arhivi.

Ona je najavila da će Brkovića tužiti "zbog pokušaja diskreditacije" njene ličnosti i njenog "časnog i poštenog odnosa prema profesiji".

Medenica je istakla da će svi ratni zločinci biti izvedeni pred sud i dodala da je izuzetna saradnja tužilaštava Crne Gore i Hrvatske na tom planu "već prepoznatljiva".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image