Ponuda CCCC, koja se odnosi na izgradnju prioritetne dionice Smokovac - Mateševo, prvorangirana je i pregovori sa predstavnicima te kompanije biće nastavljeni, saopštio je danas crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

Ponudu vrednu oko 809 miliona evra dostavila je Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), kćerka kompanija CCCC, specijalizovana za gradnju puteva i koja ima predstavništva u 43 države sveta a koja je u Ssrbiji poznata po gradnji mosta preko Dunava u Beogradu (Zemun - Borča).

Kinezi su već tri godine intenzivno zainteresovani za posao čija vrednost se procenjuje na oko dve milijarde evra.

Brajović je naveo da će Vlada Crne Gore nastaviti pregovore i sa Eksim bankom i da će, što se tiče finansijskih uslova, biti povlašćena. Rok otplate će biti 20 godina.

Za izgradnju autoputa interesovanje je, osim kineskih kompanija, pokazao i američko-turski konzorcijum Behtel Enka, a ponudu je krajem maja dostavio i turski konzorcijum Dogus Gulsan.

Eksim banka ponudila je nedavno Vladi povoljnije uslove finansiranja nego ranije. Ranije je govoreno da bi kineske kompanije za manje od 800 miliona evra izgradile 42 kilometra autoputa od Podgorice do Mateševa, što je za Crnu Goru prioritetna dionica.

Eksim banka ranije je ponudila Vladi grejs period od pet godina za kredit sa godišnjom kamatnom stopom od dva odsto i rokom otplate od 20 godina.

Priča o gradnji autoputa u Crnoj Gori počela je u martu 2009. godine, kada su na tender ponude dostavila tri konzorcijuma i jedna kompanija.