Hag Sukobljene verzije stradanja u Srebrenici.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Hag: Sukobljene verzije stradanja u Srebrenici

Izvor SRNA
Izvor SRNA

Zastupnik Tužilaštva i veštak odbrane Radovana Karadžića patolog Dušan Dunjić i danas su iznosili oprečne tvrdnje u vezi sa vremenom smrti i vremenom sahranjivanja žrtava.

Za razliku od Tužilaštva, koje tvrdi da je većina žrtava stradala u organizovanim masovnim pogubljenjima, Dunjić navodi da su one poginule u borbama. U glavnom iskazu, u ponedeljak, 22. jula, beogradski profesor rekao je da može da prihvati da je strijeljano najviše 450 do 500 Srebreničana.

Tužilac Kristofer Mičel svedoku je predočio da su svi veštaci optužbe navodili da "nema dokaza da su grobnice čije su ekshumacije vodili bile dopunjavane".

Karadžić traži četiri meseca pauze za pripremu

Radovan Karadžić zatražio je suspenziju svog suđenja u trajanju od četiri meseca kako bi se mogao pripremiti za odbranu u vezi s tačkom 1 optužnice koja ga tereti za genocid u sedam bosanskohercegovačkih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Nakon što je ovog meseca Žalbeno veće odlučilo da poništi oslobađajuću međupresudu prvostepenog veća na polovini suđenja - po prvoj, od ukupno 11 tačaka optužnice, Karadžić koji se brani sam, istakao je da će mu to dodatno otežati postupak odbrane, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Karadžić je do sada ispitao oko 170 svedoka odbrane, a planirao je da ih pozove još najmanje dva puta toliko. Karadžić je u zahtevu istakao da planira da pozove svedoke koji bi osporili optužbe Tužilaštva da su opštine preuzete kako bi se etnički očistile, dajući kao primer formiranje Autonomne regije Krajine (ARK) 1992.godine unutar Bosne i Hercegovine i navodeći da su razlozi za to "bili legitimne privredne prirode".

Karadžić je do sada utrošio oko tri četvrtine vremena od ukupno 300 odobrenih sati za dokazni postupak odbrane, koliko je na raspolaganju imalo i haško tužilaštvo, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Dunjić je izjavio da "iz pojedinačnih analiza koje je radio, to ne proizlazi". "Ako se u jednoj grobnici nađu tela različitog stepena raspadanja, to potvrđuje različito vreme smrti i sahranjivanja, jer nije moglo u jednom danu biti sahranjeno 200 do 300 ljudi", dodao je svedok.

Dunjić je ponovio svoju tvrdnju da su na jednom mestu sahranjivani i oni koji su stradali 1992. ili 1993, pa i oni koji su stradali van Srebrenice.

Tužilac Mičel je podsetio da je veštak Tužilaštva, australijski arheolog Ričard Rajt, u sudnici potvrdio da je u grobnicama bilo tela različitog stepena raspadanja, ali da je objasnio da taj stepen može da zavisi od toga gde se telo nalazilo - ukoliko je bilo na ivici grobnice, brže se raspada, nego u sredini.

Profesor Dunjić pozvao se na drugog veštaka optužbe, forenzičkog patologa Kristofera Lorensa, koji je na suđenju u Karadžićevom predmetu potvrdio da "različito vreme smrti i sahranjivanja, takođe, utiču na stepen raspada", ali se saglasio da stepen raspada zavisi i od toga gde se nalazi telo.

Na nastavak svedočenja, započetog 8. jula, u sudnicu se danas vratio penzionisani general Vojske Republike Srpske Dragomir Keserović.

On je naveo da u BiH nije bilo sistematskog proterivanja nesrpskog stanovništva, već da je stanovništvo odlazilo zbog ratnih dejstava i loše ekonomske situacije ili da bi se pridružili članovima porodice koji su već bili u inostranstvu.

Tužilac DŽulijen Nikols osporavao je tvrdnje svedoka da su u svim slučajevima zločina počinioci bili identifikovani i sudski gonjeni.

Kada je tužilac naveo da niko nije ni uhapšen ni krivično gonjen zbog ubistva 150 muslimanskih muškaraca u Večićima, opština Kotor-Varoš, i da leševi nekih žrtava još nisu pronađeni, Keserović je rekao on "ne zna imena počinilaca" i da je "naišao na podatak da deo tih ljudi, žrtava, nije pronađen".

Keserović je rekao da "nisu svi počinioci procesuirani tokom rata, da su sudski postupci vođeni, a da je način na koji je to vođeno za drugu analizu".

Glavni pretres biće nastavljen sutra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader