• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije fer što se zna da Farmakom duguje doprinose?

Izvor MONDO/Tanjug

Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma MB se žali na štetu koju firma trpi jer je na spisku kompanija koje ne plaćaju poreze i doprinose. Kaže i da štrajkači u Fabrici akumulatora u Somboru duguju njemu.

Farmakom NB ima potraživanja od države u iznosu od 142 miliona dinara, a kada se to odbije od duga kompanije, ispada relativno mala suma, a šteta po firmu je velika, izjavio je vlasnik te firme Miroslav Bogićević, povodom činjenice da se Farmakom našao na spisku kompanija koje ne plaćaju poreze i doprinose.

Industrijalac Bogićević je, u intervjuu "Novom magazinu" (čiji je vlasnik), kazao da je Farmakom do sada državi dao 72 miliona evra za doprinose i poreze, 90 miliona evra za lične dohotke radnicima i 130 miliona evra bankama za kamate.

On je naveo da je Farmakom firma u koju su strane banke preko kredita investirale 380 miliona evra, kao i da kompanija u ovom trenutku ima sklopljenih ugovora za izvoz u vrednosti od više od 450 miliona evra.

"Ovo je jedna ozbiljna proizvodna kompanija i prosto mislim da nije u redu da se država prema nama tako odnosi. Tim pre, i to je najvažnije u ovom konkretnom slučaju, što i država nama duguje. Mi imamo potraživanja od države po osnovu povraćaja PDV-a u iznosu od 142 miliona dinara", naveo je on.

Kada je reč o mogućnosti da država preuzima firme prema kojima ima velika potraživanja, kao što je na primer Simpo, Bogićević je kazao da je to "opasna priča".

"Prvo, ako se moglo pomoći Simpu, zašto se to nije uradilo ranije. Ili, ako može sad, zašto se to ne uradi iz ove pozicije, da im se nađe strateški partner, ili šta god drugo treba. Drugo, ne može to da radi jedan čovek, mora da se donese zakon, da se zna kad država od nekoga nešto može da preuzme'', smatra on.

To, prema njegovim rečima, treba da važi u konkretnom slučaju i za onoga ko duguje 100 miliona evra i za onoga ko duguje 100.000 dinara.

Kroz sito i rešeto

Industrijalac Miroslav Bogićević javnosti je najviše poznat kao vlasnik šabačkog Farmakoma MB, koji je osnovao 1989. a preregistrovao 1997 godine. Uspešno se snašao u srpskoj privatizaciji pa je na aukcijskim prodajama, tenderima i kupovinom na berzi stekao i vlaništvo u Mlekari Šabac, Fabrici akumulatora Sombor, PIK "7. Juli" Debrc, IK Guča, Livnici Požega, Rudniku Zajača, Zorki Standard, Rudniku antimona i cinka Suva ruda iz Raške, Rudniku olova i cinka Lece u Medveđi, "Politici" i "Novostima"...

U javnosti važi kao blizak ljudima iz bivšeg vrha Demokratske stranke, pre svega Dušana Petrović, bivšeg potpredsednika stranke. Član je Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera a kao istaknuti privrednik Srbije u maju 2010. postaje član Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj.

"Treće, to stvara mogućnost velikih zloupotreba. I mislim da bi tu Simpo bio kolateralna šteta, odnosno da nije meta Simpo i da bi se, sat vremena pošto se to uradi Simpu, isto uradilo i Farmakomu. Jer, Farmakom može da se proda. Farmakom vredi 1,3 milijarde evra", rekao je Bogićević.

On je takođe kazao da ništa ne duguje svojim radnicima u Fabrici akumulatora u Somboru, koji su u štrajku.

"Ja sam njih tužio za nadoknadu štete, a oni mene neka tuže za ono što oni misle da treba da me tuže. Oni ne rade od marta meseca, znači pet meseci jedan jedini akumulator u fabrici akumulatora nije proizveden. I, pri tome, znaju da imamo sklopljenih ugovora za izvoz od preko 100 miliona evra i da možemo imati velikih problema ako nas partneri tuže zbog neispunjavanja obaveza", naveo je Bogićević.

Kako je naveo, do 1. juna Fabrika akumulatora je izgubila je 30 miliona evra, a štrajk je ocenio kao "političku priču".

Kada je reč o dugovima, Bogićević je kazao da Farmakom za poreze duguje od početka ove godine.

"Za prošlu godinu ne dugujemo ništa. I taman smo pomislili da smo najgore 'preturili preko glave', kad u januaru banke izađu sa zahtevom da im 20 miliona evra vratimo pre dospeća duga", objasnio je on.

Bogićević je podsetio da ukupne investicije Farmakoma u Srbiji iznose 200 miliona evra, dodavši da to preduzeće nema nijednu ofšor kompaniju.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vojvodjanka

Samo je FAS 76 dana u strajku i medijskoj blokadi!

Gogi

@vojvodjanka Fas je prosle godine u jednom momentu zaposljavao 900 radnika. Koliko sam obavesten strajkuje u vrh glave jedno 80 ljudi. Ko je tu lud ?

vojvodjanka

M. Bogicevic od septembra 2012. nije uplatio zdr. osiguranje radnicima FAS-a, izvestavanje o strajku je medijjski blokirano.Sami stajkaci dobili su ove godine samo januarsku i pola februarske plate!Nemaju pravo na lecenje zbbog neoverenih knjizica...Redovnu platu u FAS-u je dobilo samo par strajkbrejkera preko posebnih racuna a deo i preko racuna firme. Zakon je krsen i zaposljavanjem novih radnika u toku strajka i to bez potpisanih ugovora i odradjenog lekarskog pregleda i pisane su brojne prijave od Inspekcije rada .Ko i gde cuva te prijave dok ovaj tajkun jos slobodno laprda to on najbolje zna.Daj radnicima zaostale zarade i strajk ce biti prekinut! Odakle ti ta silna lova da pokupujes te velike fabrike i za tako kratko vreme ih upropastis!SRAMOTA!

special image