Među žrtve zločina u Srebrenici ubrojani i borci | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Među žrtve zločina u Srebrenici ubrojani i borci

Izvor Beta
Izvor Beta

Unakrsno ispitujući istražitelja tužilaštva Dušana Janca, odbrana Ratka Mladića opovrgavala je danas pred Tribunalom svedokove nalaze o identifikovanim žrtvama.

General Mladić (70), tadašnji komandant VRS, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je veći broj osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama, stradao u borbama tokom pokušaja kolone od više hiljada muškaraca i pripadnika 28. divizije Armije BiH da se probije iz obruča VRS oko Srebrenice, šumom ka Tuzli.

Nakon što mu je advokat Ivetić citirao njegov iskaz sa prethodnih suđenja da je pri proboju u koloni na različite načine smrtno stradalo "između 1.000 i 2.000" muslimanskih muškaraca, Janc je izjavio da je, po nalazima do kojih je došao, broj ubijenih iz kolone "oko 1.000".

Janc je ostao pri jučerašnjem iskazu da je do aprila ove godine na tlu, duž putanje proboja kolone, bilo pronađeno 756 žrtava, od kojih su "neke bile streljane, neke ubijene u borbi, a neke počinile samoubistvo".

Mladićev branilac insistirao je da je veći broj muslimanskih boraca poginulih u borbama pokopan u sekundarnim masovnim grobnicama, u okviru legalne "asanacije" terena, odnosno prikupljanja i sahranjivanja leševa sa bojišta. Po odbrani, te leševe tužilaštvo je ubrojalo u žrtve pogubljenja.

Potvrđujući da zna da je "asanacija" bila predviđena zakonima bivše Jugoslavije, Janc je, međutim, uzvratio da "asanaciju" terena tokom istrage nije pomenuo nijedan svedok, a da bi u prikupljanju i sahranjivanju tela palih boraca moralo učestvovati mnogo ljudi.

Ne opovrgavajući da je bilo Muslimana poginulih u borbama ili u minskim poljima, te da su neki počinili samoubistva pri proboju iz Srebrenice, Janc je rekao da su njihova tela pronađena ili na tlu gde su stradali ili u manjim grobnicama. Imena tih boraca, međutim, nisu uvrštena na spiskove žrtava iz Srebrenice, pronađenih u masovnim grobnicama kod Zvornika, podvukao je svedok.

Svedok je potvrdio je da su u jednoj od sekundarnih masovnih grobnica, označenoj kao Glječeva 1, pronađeni i posmrtni ostaci osoba nastradalih 1992. godine, zajedno sa ostacima žrtava iz Srebrenice ubijenih u julu 1995. Sva ta tela prethodno su iskopana iz primarnih grobnica kod sela Glogova i Redžići kod Bratunca. Po optužnici i ranijim presudama, VRS je u jesen 1995. tela streljanih Srebreničana iskopala iz primarnih i premestila u teško pristupačne sekundarne masovne grobnice u pokušaju da prikrije zločin.

Janc je u glavnom iskazu posvedočio da je do aprila ove godine DNK analizom posmrtnih ostataka identifikovano 6.849 osoba stradalih posle pada Srebrenice u ruke VRS, u julu 1995. Svedok je precizirao je da je 6.056 do sada identifikovanih žrtava pronađeno u brojnim primarnih i sekundarnim masovnim grobnicama u Podrinju.

Posmrtni ostaci 756 identifikovanih pronađeni su na površini tla u blizini masovnih grobnica ili mesta egzekucija. Kao posebnu kategorijiu, Janc je u svom izveštaju naveo još 37 identifikovanih žrtava pronađenih na drugim mestima, uključujući i šestoricu Srebreničana koje su na Gođanskim barama kod Trnova krajem jula 1995. streljali pripadnici Škorpiona, za koje je naglasio da su "iz Srbije". Počinioci su taj zločin snimili, a snimak je više puta bio prikazan pred sudom u Hagu.

Svedok je podvukao da još oko 800 osoba nestalih posle pada Srebrenice još nije pronađeno, niti identifikovano.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra iskazom sledećeg svedoka tužilaštva.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU