• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boljkovac oslobođen optužbi za zločine 1945.

Izvor MONDO/Agencije

Prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Josip Boljkovac(94), je na zagrebačkim Županijskom sudu nepravosnažno oslobođen optužbi da je 1945. kao šef Ozne naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Boljkovac, koji je zbog godina i lošeg zdravstvenog stanja otežano pratio i poslednju raspravu, jutros se nije pojavio na izricanju prve presude, javila je Hina.

Optužba je tvrdila da je tokom tromesečnog suđenja dokazala da je Boljkovac naredio odvođenje i ubistvo civila, a njegova odbrana je u završnoj reči, pre dva dana, tvrdila da "nijedan dokaz Boljkovca ne povezuje s partizanskim zločinom koji se objektivno dogodio".

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo Boljkovca je teretilo da je od 7. maja do sredine juna 1945., protivno propisima međunarodnog ratnog prava, naredio hapšenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mesta pod optužbom da su sarađivali s ustaškim vlastima.

Nakon podizanja optužnice u septembru prošle godine Boljkovac je isticao da se njegovim slučajem skreće pažnja s dnevne politike, a ponovio je i da "nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila merodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tela".

U Hrvatskoj je zbog partizanskih zločina prijavljeno 30-ak osoba, ali, kako je većina osumnjičenih umrla ili je nedostupna, postupci su u najvećem broju slučajeva odbijeni, prekinuti ili su u mirovanju, navodi agencija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image