• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedoci Oriću - učesnici Srebrenice 1995.

Deset svedoka, koje je tužilaštvo Haškog tribunala izvelo da daju iskaz protiv Nasera Orića, zapovednika u Armiji Bosne i Hercegovine, učestvovalo je u dogadjajima oko Srebrenice u julu 1995, ustanovila je odbrana optuženog i predočila Pretresnom veću podatke o tome.

Deset svedoka, koje je tužilaštvo Haškog tribunala izvelo da daju iskaz protiv Nasera Orića, zapovednika u Armiji Bosne i Hercegovine, učestvovalo je u dogadjajima oko Srebrenice u julu 1995, ustanovila je odbrana optuženog i predočila Pretresnom veću podatke o tome.

Imena tih svedoka su na spisku od 17.342 osobe, umešane u srebrenička zbivanja, uključujući zarobljavanje i egzekuciju oko 8.000 Bošnjaka, koji je napravila Komisija Republike Srpske, naveli su advokati optuženog.

Kako se ocenjuje u haškom tribunalu, ovi podaci Orićeve odbrane mogu značajno uticati na kredibilitet svedoka tužbe.

Jednog od desetoro, Nikolu Popovića, identifikovao je na snimku od 12. jula 1995. napravljenom u Potočarima, današnji svedok odbrane koji daje iskaz pod pseudonimom D-005.

Kao svedok tužbe, Popović je 10. decembra 2004 izjavio kako je pomenutog dana nije bio u Srebrenici ni u okolini grada, nego u Milićima, "gde je igrao fudbal". Posle te izjave optuženi Orić je napravio incident u sudnici, vičući da Popović laže i da ne dopušta da protiv njega "svedoči zločinac i ubica".

Prema izjavi svedoka D-005, uz koju je priložen snimak, Popović je bio jedan od srpskih vojnika koji su u Potočarima 12. jula 1995. odvojili i odveli njegovog oca i još nekoliko bošnjačkih muškaraca. Svedok je uspeo da pobegne, a njegovom ocu i muškarcima koje je poznavao gubi se svaki trag.

Svedok je rekao i da je od žena koje su sutradan prošle kroz selo Kravicu čuo da je Popović bio medju vojnim policajcima, koji su ubili preko 1.000 Bošnjaka zatočenih u skladištu poljoprivredne zadruge.

To isto je u svom "priznanju o krivici" u maju 2003. izjavio i bivši pomoćnik komandanta za bezbednost i obaveštajne poslove Bratunačke brigade Momir Nikolić. On je, prolazeći kroz Kravicu 13. jula 1995. "ustanovio da je medju onima koji učestvovali u ubistvima u skladištu" bio i Popović.

Takvi podaci nesumnjivo mogu da utiču na težinu i značaj koju će sudije pridati iskazima ovog i ostalih devet svedoka tužbe sa spiska Komisije Republike Srpske. Naime, smatra se da će njihov kredibilitet svakako nastojati da dovodi u pitanje Orićeva odbrana, kao i prilikom ispitivanja svedoka D-005.

Orića je počeo da ispituje tužilac, ali će glavni deo unakrsnog ispitivanje uslediti u ponedeljak, 28. novembra.

Optužnica tereti Orića, kao bivšeg zapovednika Armije BiH na području Srebrenice, za razaranja i pljačku srpskih sela, koje su počinile njemu podredjene jedinice izmedju juna 1992. i marta 1993.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image