• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati sad ne znaju šta će sa ćiriličnim tablama

Izvor Tanjug

Odluka hrvatskog Ustavnog suda da je referendumsko pitanje o ćirilici nedopustivo, je takva da je sada nejasno da li dvojezične table u Vukovaru ostaju na državnim zgradama i je li njihovo uništavanje bilo krivično delo.

Kako podseća "Slobodna Dalmacija", nedavno su na vukovarskom sudu podignuta 22 optužna predloga protiv osoba osumnjičenih za uništavanje i razbijanje ploča.

Advokat Veljko Miljević kaže za taj list da je Vlada bila ovlašćena da postavlja table, a oni koji su ih skidali i uništavali činili su nešto što je protivzakonito.

Međutim, Miljević smatra i da se osumnjičeni mogu pozvati na to da kod njih nije bilo protivpravne svesti zbog svih okolnosti koje prate ovu situaciju.

Istovremeno, po mišljenju advokata, table koje još uvek stoje na državnim zgradama u Vukovaru ne bi smele da se diraju, ali ipak ne može tačno da se odredi prema tom pitanju.

"Nijedna odluka nema svojstvo pravosnažnosti i izvršnosti i ne mogu tačno da se odredim o tim pitanjima, ali smatram da bi daljnje razbijanje ploča takođe bilo protivzakonito. Mislim da sve to mora da piše u završnom delu odluke Ustavnog suda, jer svaka njegova odluka ima svoj uticaj na pojedinačne akte koji su doneseni pre te odluke", kazao je Miljević.

Kako je ocenio, kada bi sada neko ponovo uništavao dvojezične table, mogao bi se braniti odlukom Suda u kojoj je određen rok od godinu dana da Vlada i lokalna samouprava urede to pitanje.

"Drugim rečima, mogao bi reći, vi ste učinili nešto što niste smeli, pa sam ja to onda ispravio. Ali, to je vrlo osetljivo područje i teško je dati konkretan odgovor. U svakom slučaju, smatram da je Ustavni sud doneo odluku koja jeste oportunistička, ali ne u lošem smislu, jer bi svaka druga odluka Hrvatsku izvrgnula određenim međunarodnim pritiscima", zaključio je Miljević.

Inače, hrvatski Ustavni sud proglasio je u ponedeljak neustavnim i nedopuštenim referendumsko pitanje o ćirilici, koje je predložio štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarska organizacija koja se bori protiv ćirilice.

Pitanje je trebalo da glasi da li su građani Hrvatske za to da pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umesto sadašnje trećine stanovništva.

Ustavni sud je istovremeno Vukovarskom gradskom veću naložio da u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnih tabli u tom gradu, odnosno u kojim bi vukovarskim četvrtima trebalo da se postave dvojezični natpisi.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kandidat HDZ koji je pobedio na prevremenim izborima, kazao je da je za gradsku vlast odluka Ustavnog suda obavezujuća, ali da ne rešava ništa već samo produžava postojeće stanje.

Odlukom suda je takođe obavezana i hrvatska Vlada da u roku od godinu dana uputi u parlamentarnu proceduru izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tela jedinica lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz tog zakona.

Ali, odlučeno je i da do donošenja tih izmena, nadležna državna tela neće sprovoditi taj zakon na području Grada Vukovara upotrebom prisilnih mera.

Do sada su u Vukovaru dvojezične table prisilno skidane i uništavane na protestima koje je organizovao vukovarski Štab, dok ih je Vlada ponovo vraćala.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mo

poslat u srbiju

Predrag 67

Neka skidanje i uništavanje vode kao prekršaj, a firme u Hrvatskoj neka uposle da prave table i eto ekonomskog oporavka!

goran

i u zagreb nek stave i to je to

Hrvati sad ne znaju šta će sa ćiriličnim tablama