Odbijena tužba Jugobanke u Hrvatskoj | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Odbijena tužba Jugobanke u Hrvatskoj

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Trgovački sud u Zagrebu odbio je tužbeni zahtev beogradske "Jugobanke" u stečaju koja je od Hrvatske tražila isplatu naknade od nešto više od 108,5 miliona kuna, plus kamate.

Kako je danas na svojim internetskim stranicama objavilo Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH), sud je prihvatio argumente Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu da Ugovor o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za čiju primenu bi trebalo sklopiti dodatne ugovore, a takve ugovore Hrvatska sa Srbijom nije sklopila, prenela je Hina.

"Jugobanka" je naknadu tražila na ime tržišne vrednosti nekretnina na kojima je prethodnik tužitelja bio nosilac prava korišćenja i upravljanja na području Hrvatske.

"Pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vođen je postupak po tužbi tužitelja Jugobanka a.d. u stečaju, Beograd, Republika Srbija protiv Republike Hrvatske radi isplate naknade u visini od 108,534.495,00 kuna (više od 14 miliona evra) sa zakonskom zateznom kamatom od dana podnošenja tužbe do isplate, na ime tržišne vrednosti nekretnina na kojima je prethodnik tužitelja bio nosilac prava korišćenja i upravljanja na području Republike Hrvatske, s pozivom na odredbe Aneksa G Ugovora o sukcesiji", navodi se u saopštenju DORH-a.

Nakon provedenog dokaznog postupka, Trgovački sud u Zagrebu je prihvatio pravno tumačenje Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu izneto u odgovoru na tužbu i tokom postupka, i doneo presudu kojom je odbio tužbeni zahtev tužitelja.

Naime, stoji u saopštenju, sud je prihvatio argumente Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu da Ugovor o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za čiju primenu bi trebalo sklopiti dodatne ugovore, a takve ugovore Republika Hrvatska s Republikom Srbijom nije sklopila.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

I sudije nerade pravo vec podmiceno

prokleti

Pa naravno,da je obrnuto nas sud bi presudio u korist hvatske banke!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU