"Balkanski okidač": Zaplenjeno mnogo oružja | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

"Balkanski okidač": Zaplenjeno mnogo oružja

Izvor mondo.ba
Izvor mondo.ba

U velikoj međunarodnoj policijskoj akciji "Balkanski okidač" u kojoj su uhapšene 22 osobe, najviše naoružanja pronađeno je na teritoriji BiH.

Akcija je bila usmerena na sprečavanje i rasvetljavanje krivičnih dela u vezi sa ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima.

"Akcija je sprovedena od 17. do 19. aprila na teritoriji BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Interpola u Lionu, a uz podršku Evropola i Fronteksa", rekao je na konferenciji za novinare šef Interpola Sarajevo Branislav Pavlović, predstavljajući rezultate ove akcije.

On je istakao da je operativna akcija "Balkanski okidač" bila od izuzetnog značaja za bezbjednost zemalja učesnica akcije zbog sprečavanja, otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnih dela ilegalne trgovine oružjem i eksplozivnim sredstvima, kao i drugih krivičnih dela organizovanog kriminaliteta, među kojima je i borba protiv terorizma.

Tokom akcije koja je traja 48 časova, a pripremana je od novembra prošle godine, ukupno je pronađeno i oduzeto 44 komada vatrenog oružja sa oko 1.300 komada municije različitog kalibara, 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 11 ručnih bombi, 250 grama baruta, 257.000 evra, 14 kilograma zlata, tri putnička automobila za kojima je raspisana međunarodna potraga i 52 kilograma marihuane.

Pripadnici policijskih agencija uhapsili su 22 lica, od kojih je šest lišeno slobode po međunarodnim poternicama.

"Izvršen je veći broj provera za oružje u iARMS bazi Interpola i nacionalim bazama podataka o oružju, te do sada upućeno 11 zahtjeva za dodatne provjere prema drugim državama putem iARMS aplikacije", naveo je Pavlović.

On je napomenuo da je izvršen veći broj provjera putem međunarodne i nacionalne baze potraga za licima, vozilima i dokumentima, odnosno provere za 42.670 lica, 2.515 vozila, 42 autobusa, 290 kamiona i 451 dokument.

Na teritoriji BiH pronađeno je i oduzeto 26 komada vatrenog oružja sa više komada municije različitog kalibara, 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 10 ručnih bombi, 250 grama baruta, jedan putnički automobil za kojim je raspisana međunarodna potraga, te 52 kilograma marihuane.

Uhapšeno je 10 lica, te izvršen veći broj provjera za oružje u iARMS bazi Interpola i nacionalnim bazama podataka o oružju, te upućeno 11 zahteva za dodatne provere prema drugim državama putem i ARMS aplikacije.

"Na teritoriji BiH izvršene su provjere za 7.605 lica, 2.011 vozila, 20 autobusa, 123 kamiona", rekao je Pavlović.

On je istakao da su u realizaciji ove akcije značajan doprinos dali MUP Republike Srpske, Federalna uprava policije i Granična policija BiH.

"Tokom realizacije operativne akcije, među policijskim agencijama u BiH ostvaren je visok stepen komunikacije, koordinacije i saradnje, o čemu svedoče i ostvareni rezultati. To je, ujedno, veliki doprinos policijskih agencija u sprovođenju `Strategije za borbu protiv organizovanog kriminaliteta u BiH`", ocenio je Pavlović.

On je naveo da je u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, u okviru koje se nalazi Nacionalni centralni biro Interpola Sarajevo, u svrhu efikasnije razmene informacija, koordinacije i realizacije akcije, uspostavljen Regionalni koordinacioni centar u kome su se tokom akcije nalazili predstavnici policijskih tijela iz BiH i policija zemalja obuhvaćenih akcijom.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU