EX YU

BiH: Ne može crkva u Fatinom dvorištu, odlučio sud u Strazburu

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Fata Orlović dobila je spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine u slučaju izgradjene crkve na njenom zemljištu u Konjević Polju, u blizini Bratunca.

Ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Bosna i Hercegovina sada mora da u roku od tri meseca od pravosnažnosti ove odluke, osigura uklanjanje crkve sa poseda porodice Orlović u Konjević Polju, koja je izgrađena 1998. godine nakon što su oni izbegli tokom rata sa svog poseda, i procesa eksproprijacije koja je usledila u korist parohije Drinjača Srpske pravoslavne crkve, naveo je sud.

Evropski sud za ljudska prava takođe je naložio BIH da podnosiocu predstavke Fati Orlović isplati 5.000 evra na ime materijalne štete i po 2.000 eura svakom od 13 ostalih podnosilaca, objavljeno je danas na sajtu ovog suda.

Porodica od 14 državljana BIH, tužila je svoju državu zbog neizvršenja dve odluke kojima im je vraćen kompletan posed 1999. godine u skladu sa protokolima o restituciji uz Dejtonski sporazum.

Podnosiocima predstavke je odobren potpuni povraćaj imovine odlukom Komisije za imovinske zahteve raseljenih osoba i izbeglica 1999. godine, a zatim je usledila druga odluka Ministarstva za izbeglice i raseljena lica 2001.

Zemljište je nakon toga vraćeno podnosiocima predstavke, izuzev parcele na kojoj je sagrađena crkva.

Podnosioci predstavke su nakon toga tražili potpuni povraćaj imovine, a pokrenuli su i parnični postupak protiv SPC tražeći povraćaj zemljišta i uklanjanje crkve.

Na kraju su se obratili sudu u Strazburu koji je presudio da je došlo do povrede člana koji se odnosi na zaštitu imovine i naloženo da se ukloni crkva"sagradjena na zemlji preživelih žrtava genocida u Srebrenici".