EX YU

Hrvati drame zbog dodele Nobela Handkeu: Velikosrpska politika...

Izvor MONDO/Tanjug

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oglasilo se saopštenjem povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu u kome izražava "začuđenost i nezadovoljstvo" tim izborom.

Ilustracija
Izvor: MN Press

"Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnong izražavanja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u pružanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga veka", stoji se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo navodi da je ta politika "dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome delu Evrope".

U saopštenju se kaže da je evropsku i svetsku javnost iznenadila i činjenica da je Handke održao oproštajni govor na sahrani Miloševića.

Dodaje se i da su "američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širem sveta, ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podržavao zagovarnike genocidne politike".

Dodelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, piše u saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Austrijski pisac Peter Handke (76), jedan od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, a svojevremeno je izbačen iz intelektualne zajednice zbog velikog prijateljstva sa Srbijom i pokušaja da je odbrani tokom devedesetih godina.

On je 1996. godine putovao u rat u BiH i napisao žestoko osporavani esej "Pravda za Srbiju", u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

Nakon toga, Handke je ubrzo prognan iz globalne intelektualne zajednice.

Početkom aprila 1999. sa početkom bombardovanja Jugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Кatoličke crkve. Od nemačkog ministra Rudolfa Šarpinga je zahtevao da mu vrati sve njegove knjige.