• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon prošlogodišnjeg skandala, ONI su dobitnici Nobela za književnost!

Izvor mondo.rs

Počastvovani prestižnom nagradom su književnica Olga Tokarčuk i pisac Piter Handke.

Nobelova fondacija saopštila je da prošle godine da neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije.

Tada je najavljeno da će ove godine biti dodeljene dve nagrade kako bi se prošlogodišnji skandal "ispeglao".

Možda će vas zanimati

Pored mnogo favorita i talentovanih pisaca, Nobelovu nagradu za književnost za 2018. godinu dobila je poljska književnica Olga Tokarčuk, dok je ovogodišnji laureat koji je počastvovan ovom nagradom, austrijski pisac Piter Handke.

Kazuo Išiguro je dobio Nobela 2017. godine, dok je 2016. godinu takođe obeležio svojevrsni skandal kada je prestižna nagrada dodeljena muzičaru Bobu Dilanu, koji se nikada nije pojavio da je preuzme.

Jedan od favorita za ovogodišnju nagradu bio je i pisac fantazije Nil Gejman, koji je za takvu priliku rekao da su "veće šanse da se pretvori u ogromnu bubašvabu". Mnogi su se nadali da će možda ove godine konačno biti nagrađen i proslavljeni japanski pisac Haruki Murakami.

Zanimljivo je da je, zaključno s ovom dodelo, 112 Nobelovih nagrada za književnost dodeljujeno od 1901. godine, dok je samo 15 žena do sada imalo tu čast da budu dobitnice ove nagrade, među kojima je sada i Tokarčukova.

Najmlađi dobitnik ove nagrade ikada je bio Radjard Kipling, najpoznatiji po delu "Knjiga o džungli, koji je tada imao 41 godinu, dok je najstariji laureat književnica Doris Lesing, koja je u 89. godini dobila Nobela za književnost 2007. godine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Секачица

Петер Хандке 😙💋

Moravska noc u Stokholmu

Vest da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost morala bi da bude naslovnica svih srpskih medija! Razumem da se vest preuzima agencijski i da je nekad vazno preneti je sto pre u tom obliku. Ipak, Handke je iskreni i veliki prijatelj Srba i Srbije! Pocasni gradjanin Beograda, dobtinik mnogih znacajnih knjizevnih nagrada u nas. Svake godine provede nekoliko meseci u Srbiji i posebno na Kosovu i Metohiji, u Orahovcu. Bio je uz Srbiju i Srbe kad su svi bili protiv nas. Branio nas 99. I danas to cini, iako mu je takav stav doneo samo nevolje. Pa ipak, to nije pokolebalo principijelni stav ovog sjajnog coveka. Radnja nekih Handkeovih romana desava se upravo u Srbiji....

Đorđe

@Moravska noc u Stokholmu slažem sa sa vama i da kažem nobelovac iz francuske patrik modijano u svakom svom delu su mu srbi pozitivci, čovek je neke 2014 dobio nobelovu nagradu za književnost.

SERIJE