EX YU

Makron nudi Zapadnom Balkanu specijalno partnerstvo umesto članstva u EU

Izvor mondo.rs Izvor Nezavisne novine

Francuska je pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama zapadnog Balkana umesto punopravnog članstva ponudi privilegovano specijalno partnerstvo.

Izvor: Ilustracija MONDO/Foto Lana Stošić

Kako prenose "Nezavisne", zemljama zapadnog Balkana bila bi ponuđena finansijska pomoć, posebni aranžmani za pristup evropskim tržištima i druge pogodnosti u zamenu za "tiho odustajanje" od punopravnog članstva.

List prenosi da je Francuska pod pritiskom evropskih partnera da na evropskom samitu u martu iduće godine odstupi od svog tvrdokornog stava i odobri Severnoj Makedoniji i Albaniji početak pregovora, a da se ostali problemi rešavaju u hodu.

Zbog toga su, kako se navodi, izbori u Severnoj Makedoniji zakazani za april, da bi se videlo hoće li EU ipak u martu odobriti nastavak pretpristupnog procesa.

Na martovskom samitu bi trebalo biti i reči o BiH, pod uslovom da se do tada formira vlast i započnu konkretni koraci na implementaciji preporuka Evropske komisije koje su izrečene u Mišljenju o kandidaturi BiH i Analitičkom izveštaju iz maja ove godine.

“Nezavisne” podsećaju da je sličnu ponudu Nemačka pre desetak godina ponudila Turskoj, obećavajući joj "privilegovano partnerstvo" umesto članstva, ali i to je tada shvaćeno kao elegantan način odustajanja od primanja Turske u EU.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da nije prihvatljiva ideja da njegovoj zemlji umesto članstva u EU bude ponuđeno strateško partnerstvo.

"Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao na primer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU", rekao je Zaev u intervjuu Televiziji Alsat M.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han oštro je kritikovao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ocenio da su realno-političke posledice po dve države katastrofalne i da je mnogo potencijalne nestabilnosti u budućnosti.

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da Evropa slabi demografski, ekonomski i politički, kao i da sama mora da se bori protiv nacionalizma.