EX YU

I Hrvatska bojkotuje dodelu Nobelove nagrade Handkeu

Izvor mondo.rs

Hrvatski predstavnik u Švedskoj se neće pojaviti na svečanoj ceremoniji dodele Nobelove nagrade za književnost, koja će danas biti dodeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu.

 Tu informaciju je sinoć na svom profilu na Tviteru objavilo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

"MVEP je odlučio o neučestvovanju Veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu zbog dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga veka, stoji u objavi MVEP-a na Twitteru.

Ceremoniju će bojkotovati i albanski predstavnik spoljnih poslova.

Predstavnik turske vlade u subotu je pozvao švedsku akademiju da promeni odluku o dodeli nagrade, a i Kosovo je obavilo da će predstavnik bojkotovati dodelu.

"U skladu s našom prvom reakcijom, uputili smo predstavnik Albanije u Švedskoj da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade Handkeu", napisao je na Twitteru albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj. On je dodao da se "opravdavanje ratnih zločina tokom raspada Jugoslavije ne sme nagrađivati.

Handke je u petak na konferenciji za medije u Stokholmu odbio da odgovori na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

Turska je u međuvremenu objavila da će se priključiti Albaniji i Kosovu u bojkotu svečane dodele Nobelove nagrade.

Handkeu će se formalno predati nagrada u visini devet miliona kruna (935.000 dolara) u utorak, pre održavanja tradicionalnog prijema kasnije tokom dana.