Uživo

Izbori u Hrvatskoj: Milanović i Kolinda u drugom krugu (VIDEO)

U Hrvatskoj se danas održava prvi krug predsedničkih izbora. 11 kandidata bori se za poziciju prvog čoveka države. Izlaznost je veća nego pre pet godina. Očekuje se da će najviše glasova osvojiti Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

Izvor mondo.rs
22:53

Kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 29,54 posto glasova i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović sa 26,70 odsto glasova, nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, pokazuju skoro konačni nezvanični rezultati.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIK), na osnovu obrađenih 99,14 odsto biračkih mesta, na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 24,43 odsto glasova.

Ostali kandidati daleko su iza troje prvoplasiranih, pokazuju najnoviji rezultati koje je Komisija objavila na svom sajtu, na osnovu obrađenih 6.477 obrađenih biračkih mesta od ukupno 6.533, prenosi Tanjug.

Na četvrtom mestu je Mislav Kolakušić sa osvojenih 5,87 odsto glasova, a na poslednjem mestu je Neđeljko Babić sa 0,15 odsto glasova.

Rezultati glasova iz inostranstva, na osnovu 114 od ukupno 124 obrađenih mesta, pokazuju da je Grabar-Kitarović osvojila 54,31 odsto glasova, Škoro 34,24, a Milanović 5,82 odsto glasova.

Hina je prenela da će Državna izborna komisija potpune rezultate izbora objaviti sutra u 15 sati, kada će i zvanično biti saopšteno da će Hrvatska predsednika birati u drugom krugu, 5. januara, s obzirom da danas niko od 11 kandidatata nije uspeo da dobije nadpolovičnu većinu glasova izašlih na izbore.

22:23

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici uvereni su da će kandidatkinji njihove partije Kolindi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsedničkih izbora svoj glas dati većina onih koji su danas u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru.

Zamenik predsednika HDZ Milijan Brkić izjavio je da su rezultati očekivani i da je više puta rekao da će Grabar-Kitarović pobediti u drugom krugu i "nastaviti niz pet plus pet tj. odraditi 10 godina mandata".

Brkić nije želeo da nagađa kosu Škorini birači, ali je uveren da će svi glasači koji su glasali u prvom krugu za Škoru, u drugom krugu svoj glas dati Grabar-Kitarović jer, kako je kazao, "žele domoljubnu, snažnu, Hrvatsku prosperiteta, Hrvatsku za koju će se znati u EU i koja će biti smeštena u evropsku obitelj, a ne nekakav region".

Čestitao je i kandidatu SDP Zoranu Milanoviću, koji je dobio najviše glasova biračka, ocenivši da je on "jedini jak kandidat na levici".

"On je čovek koji ima dovoljno iskustva u politici, a svoje znanje, komeptencije i rezultate pokazao je kao premijer - a to je bože sačuvaj. Ne ponovilo se nikad više", rekao je Brkić, prenosi Tanjug.

Potpredsednik HDZ Darko Horvat je rekao da se "polako ostvaruje strateški cilj HDZ-a" - Kolinda Grabar-Kitarović sigurno ulazi u drugi krug, nakon čega uslediti, dodao je, potpuno drugačija kampanja.

I glavni sekretar HDZ i predsednik Sabora Gordan Jandroković je takođe mišljenja da će Grabar-Kitarović drugom krugu podržati veliki broj birača Škore.

"Mi ostvarujemo ono što smo sebi zadali kao cilj - da naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović uđe u drugi krug", izjavio je Jandroković za HRT u izbornom štabu Grabar-Kitarović.

Naveo je da HDZ s puno optimizma gleda na konačan rezultat izbora, s obzirom da su kandidati desnice dobili više od 50 posto glasova, a prednost Milanovića ispred Grabar-Kitarović nije toliko velika.

22:02

Gotovo: Milanović i Grabar Kitarović u drugom krugu predsedničkih izbora

Bivši premijer i lider najveće opozicione partije SDP Zoran Milanović suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora 5. januara sa aktuelnom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Državna izborna komisija obradila je podatke sa preko 98 posto svih biračkih mesta i saopštila da je Milanović dobio 29,52 posto glasova a Grabar Kitarović 26,72 posto.

Treći "favorit" u prvom krugu, nezavnisni kandidat Miroslav Škoro opasno se približio Kolindi Grabar Kitarović ali na kraju ipak nije uspeo da je pretekne. On je osvojio 24,44 odsto glasova.

21:35

Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, Zoran Milanović vodi u tri najveća grada - Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok je najviše glasova u Osijeku osvojio Miroslav Škoro.

Milanović je u Zagrebu osvojio 33,33 odsto glasova, sledi Miroslav Škoro s 23,37, a treća je Kolinda Grabar-Kitarović sa 20,14 odsto glasova.

Milanović vodi i u Splitu s 30,53 odsto glasova, Kolinda Grabar-Kitarović je druga je s 24,99 odsto, a treći Škoro s 22,20 odsto, prenosi Tanjug.

U Rijeci je Milanović osvojio 41,99 odsto glasova, druga je Kolinda Grabar Kitarović s 19,46 posto, a Škoro treći s 12,92 posto.

Škoro vodi u Osijeku s 35,47 odsto glasova. Druga je Grabar Kitarović s 26,20 odsto, a treći Milanović s 22,38 odsto.

21:33

Sa preko 90 posto obrađenih biračkih mesta, u drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj idu kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 29,64 odsto glasova i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović sa 26,92 odsto glasova.

Na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 24,29 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija.

21:07

Prema poslednjim rezultatima Državne izborne komisije, na osnovu 80 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 29,90 odsto glasova i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović sa 27,24 odsto glasova, nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 23,93 odsto glasova.

Hrvatski mediji prenose da u SDP šabu nezvanično komentarišu da će Milanović u drugom krugu teško pobediti Kolindu Grabar Kitarović, što objašnjava tihu i mirnu atmosferu u zagrebačkoj Tvornici.

21:01

Državljani Hrvatske u Srbiji i BiH najviše glasova na današnjim predsedničkih izborima u Hrvatskoj dali su kandidatu HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović, podaci su Državne izborne komisije.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mesta u Srbiji, Grabar Kitarović je osvojila 292 glasa ili 40,61 odsto glasova, Milanović 153 glasa ili 21,27 odsto, a Škoro 147 glasova ili 20,44 odsto.

Na dva biračka mesta u Srbiji - u Ambasadi Hrvatske u Beogradu i Konzulatu u Subotici glasalo je ukupno 719 lica sa pravom glasa.

Na osnovu obrađenih 70,45 odsto biračkih mesta u BiH, Kitarovićeva je osvojila 64,46 odsto glasova.

Na drugom mestu je nezavisni kandidat Miroslav Škoro sa osvojenih 27,81 odsto glasova, dok je kandidat opozicionog SDP-a Zoran Milanović osvojio 4,32 odsto glasova.

20:40

Prema poslednjim rezultatima Državne izborne komisije, na osnovu 57,62 odsto biračkih mesta, kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 30,79 posto glasova i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović sa 27,46 odsto glasova, nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 23,03 odsto glasova.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je ovo veliki uspeh HDZ jer je Kolinda Grabar Kitarović bila “katastrofalna kandidatkinja”. Puhovski smatra da je HDZ-ov teren uradio najbolje što je mogao u ovoj situaciji.

20:16

Prema prvim rezultatima Hrvatske izborne komisije, Zoran Milanović je osvojio 31,39 posto glasova.

Sledi Kolinda Grabar Kitarović sa 27,83 posto glasova i Miroslav Škoro sa 22,33 posto glasova.

19:56

Mate Mijić, komunikacijski direktor predsedničke kampanje Miroslava Škore, rekao je večeras kako su rezultatima izlaznih anketa prezadovoljni, a istakao je i da, s obzirom na informacije koje imaju s terena, dobre rezultate očekuju i iz dijaspore.

"Mi smo prezadovoljni. Naši rezultati s terena po onim informacijama koje imamo govore da je stanje još bolje za nas. Vidljivo je da su predizborne ankete jako pogrešile i ovaj put i mi smo sigurni da Miroslav Škoro ulazi u drugi krug", rekao je on i dodao da će dobri rezultati iz dijaspore, koje očekuju, dodatno popraviti rezultat.

Rezultati izlaznih anketa u 19.45 pokazuju da vodi Milanović sa 28,69 posto glasova, slede Kolinda Grabar Kitarović sa 25,63% i Škoro sa 24,26 odsto glasova.

19:37

U sedištu HDZ zadovoljni su rezultatom prvih izlaznih anketa prema kojima je na današnjim predsedničkim izborima u Hrvatskoj Kolinda Grabar-Kitarović na drugom mestu nakon Zorana Milanovića.

"Od prvog dana smo tvrdili da će Kolinda Grabar-Kitarović ući u drugi krug. To su prvi rezultati i pokazali. Čestitamo joj na tom rezultatu", rekao je Branko Bačić, šef poslaničkog kluba HDZ u Saboru.

Prema izlaznim anketama u drugi krug predsedničkih izbora ulaze kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 29,6 posto glasova i aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) s 26,4 posto glasova. Treći je nezavisni kandidat Miroslav Škoro s 24,1 posto glasova.

19:11

Prema anketama tri nacionalne televizije, koje prenosi Index.hr, bivši premijer i predsednik najveće opozicione stranke Zoran Milanović je osvojio 29,58 odsto glasova, sledi aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović sa 26 posto i nezavisni kandidat Miroslav Škoro sa 24,10 procenata glasova.

19:04

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena birališta na današnjim predsedničkim izborima, na kojima je skoro 3,9 miliona birača odlučivalo o tome ko će u narednih pet godina biti predsednik države.

Na izborima je učestvovalo 11 kandidata, a prema poslednjim anketama, najveću podršku imali su aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši premijer Zoran Milanović i pevač Miroslav Škoro.

Prvi rezultati očekuju se oko 20.00 časova.

Predsednik je izabran kada osvoji većinu glasova svih birača koji su izašli na izbore. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine.

Današnje predsedničke izbore, sedme od kako je Hrvatska stekla samostalnost, prati rekordnih 24.270 posmatrača.

Osim u Hrvatskoj, glasa se u još 47 država, a zbog vremenske razlike, dijaspora je u nekima od njih počela da glasa sinoć.

17:29

Najviše birača dosad je glasalo u Karlovačkoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu, dok je najmanja izlaznost na biralištima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Birališta se zatvaraju u 19 časova, prve izlazne ankete hrvatske telelevizije objaviće odmah po zatvaranju birališta, dok će izborna komisija svoje rezultate početi da objavljuje od 20 časova i oni će biti ažurirani na deset minuta.

Očekuje se da će u 22 časa biti obrađeno oko 70 odsto glasova.

17:18

Do 16.30 sati glasalo je ukupno 1.343.816 birača, što je 103.000 više nego pre pet godina, saopštila je Hrvatska izborna komisija.

17:06

Ukupna izlaznost do 16.30 sati sati je 38,82 posto. Na predsedničkim izborima 2014. je godine izlaznost do 16.30 sati iznosila 36,36 posto.

16:58

Hrvatski predsednički izbori protiču mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rešavaju u hodu, ali nema ništa što bi uticalo na regularnost izbora, navode iz hrvatske Državne izborne komisije.

Potpredsednica Komisije Ana Lovrin kaže da su na jednoj društvenoj mreži objavljeni "rezultati" glasanja u Australiji i da je upozoren štab tog predsedničkog kandidata čiji su posmatrači to objavili, da to ne čine jer krše izbornu tišinu.

U Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji, zbog vremenske razlike, predsednički izbori su već zaključeni, na sedam biračkih mesta u tim državama glasalo je 1.100 birača, prenose hrvatski mediji.

Lovrin kaže da stiže malo dojava o kršenju izborne tišine, ali je primećeno da se na nekim portalima objavljuju snimci i razgovori s predsedničkim kandidatima na glasanju, što je nedopustivo.

Policija, pak, nije saopštila da je bilo incidenata tokom izbornog dana.

Lovrin je potvrdila da su četiri od 6.533 biračkih mesta u Hrvatskoj i inostranstvu, u neđelju ujutro nekoliko minuta kasnila s otvaranjem u 7.00 sati, među njima i ono u Mostaru, što ne utiče na regularnost izbora.

Kao razloge, ističe, one tehničke prirode, jedan smrti slučaj i kašnjenje predsednika lokalnog Biračkog odbora.

Na hrvatske predsedničke izbore, na kojima se bira između 11 kandidata, do podneva je izašlo 550.000 birača, 100.000 više nego pre pet godina.

Kako je najavljeno, Državna izborna komisija objaviće prve izborne rezultate objaviće već sat po zatvaranju birališta, u 20 sati.

Ukratko

  • Prvi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj
  • Veća izlaznost nego pre pet godina
  • Najveći favoriti su aktuelna predsednica Kolinda Grbar Kitarović, bivši premijer i lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović i nezavisni kandidat Miroslav Škoro
  • Prvi rezultati očekuju se oko 20 časova
  • Drugi krug 5. januara
učitaj još +