EX YU

Sastaju se Amfilohije i crnogorski premijer Duško Marković!

Izvor mondo.rs

Predsednik crnogorske Vlade Duško Marković i mitropolit Amfilohije Radović razgovaraće u petak, 14. februara, saopštila je Vlada Crne Gore.

Izvor: MONDO/Anto Baković

Ovo je prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica nakon stupanja na snagu.

Markovic je krajem januara uputio Amfilohiju poziv na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica navodeci da je Zakon stupio na snagu i da rokovi za njegovu primenu teku.

"Vreme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji poverenja, a narocito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i bice joj snažno posvecena. Spremni smo da još jednom zajednicki sagledamo najbolja rješenja za primenu clanova 62-64 Zakona, te da svakako kroz dijalog i mogucno konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišcenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduce namene", pisalo je u pismu koje je Markovic tada uputio Amfilohiju.