EX YU

Borisov: Osuđujem izgrede i vandalizme koji proizilaze iz verskih povorki

Izvor mondo.me

Predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov je tokom susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem govorio o protestima u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti i kritkovao Milorada Dodika zbog toga što se protivi poseti predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić
Premijer Bugarske je izrazio punu podršku evropskoj integraciji Crne Gore, a tokom susreta sa svojim kolegom iz Crne Gore Duškom Markovićem pomenuo je proteste zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

"Osuđujemo sve izgrede i vandalizme koji proizilaze iz verskih povorki u Crnoj Gori. Podržavamo vašu zemlju kao saveznika i prijatelja", rekao je Borisov, prenosi Vlada Crne Gore.
Govoreći o situaciji u balkanskom regionu, premijer Bugarske je osudio stavove člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika protiv zvanične posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića toj državi.

"Ne mogu da razumem šta mi sebi radimo. Ne možeš da govoriš iskreno o Evropi i o evropskom jedinstvu, a da predsedniku Crne Gore ne dopustiš ulazak u državu", rekao je Borisov, ocenjujući da su takva retorika i ponašanje neprihvatljivi.

Predsednik Vlade Crne Gore je izrazio zahvalnost Vladi Bugarske i premijeru lično, na nesebičnoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore.

"Želim da i ovom prilikom i na ovom mjestu iskažem veliku zahvalnost bugarskoj Vladi, bugarskom narodu i posebno predsedniku Borisovu na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih ključnih spoljnopolitičkih i nacionalnih interesa - pre svega naše integracije u NATO i naravno u Evropsku uniju. Bugarska i predsednik Borisov su bili snažno uz Crnu Goru, podržavali nas, prenosili svoja iskustva i verovali u naš potencijal kada to i baš nije bilo lako", rekao je Marković.